Tencuiala: ghid de bune practici

Cum se prepară tencuiala:

Prepararea tencuielii se face foarte simplu. Adăugăm apă într-un recipient curat, apoi adaugăm praful, până la consistența dorită, în funcție de etapă la care ne aflăm. Când lipim colțare sau șine de ghidaj, pregătim un material foarte consistent. În cazul preparării cu mașînă de tencuit, lucrurile se simplifică, și după introducerea tencuielii în pompă, nu ne rămâne decât să creștem sau să micșorăm debitul de apă, pentru a obține consistența dorită.

Cum se aplică tencuiala:

Pentru a beneficia de toate calitățile și performanțele tencuielilor pe bază de ipsos, este necesară punerea lor în aplicare după anumite tehnologii bine stabilite, care, odată stăpânite, ne ajută în obținerea unei suprafețe gata de vopsit, dar și a unei productivități ridicate. În funcție de aplicator și de nivelul cerințelor unde se efectuează tencuirea, alegem metodă adecvată de lucru. Cel mai des întâlnită este tehnică folosirii șinelor de ghidaj, în locurile unde cerințele de planeitate sunt mari, urmând că restul etapelor să fie cele obișnuite. În alte cazuri, pentru reducerea costurilor de achiziționare a șinelor, se folosesc profile rectangulare de aluminiu. Cu acestea obținem stâlpi ajutători în sprijinirea dreptarului. Aceste profile se pot refolosi pe durata mai multor ani de tencuit, sunt foarte utile începătorilor, au că principal atu realizarea colțurilor perfecte, fără că aplicatorii să aibă o experiență mare în domeniu. Metodă folosită pentru o productivitate maximă este lucrul la mână liberă. În acest stil, nu avem nevoie de prea mult timp pentru pregătirea spațiului ce urmează a fi tencuit, ci avem doar de amorsat și de poziționat colțarele de tencuială. Se aplică mortarul pe perete în trei straturi successive și, în funcție de abilitățile aplicatorului, chiar și în acest stil, calitatea este una foarte bună. Mai rar întâlnită este metodă prin care finisarea se execută diferit față de metodă recomandată/uzuală. După nivelarea cu dreptarul, se execută o răzuire cu șpaclul lamelar, foarte meticulos efectuată. Apoi, finisarea se face cu glet în aceeași zi, fără a se mai execută procesul de drișcuire. Pentru această tehnologie, este nevoie de o mare atenție la timpii de lucru ai produsului și de experiența aplicatorului.

Cum se repară pereţii tencuiţi:

Cel mai des întâlnite reparații pe tencuieli apar în momentul când se modifică amplasarea instalațiilor de apă și curent. Șanțurile apărute în urmă modificărilor se vor umple cu tencuială, iar ulterior, după întărire, se finisează cu 1-2 straturi de glet. Toate celelate imperfecțiuni care apar pe pereți în urmă altor lucrări efectuate până la vopsire (lovituri, zgârieturi) se vor acoperi cu glet de finisaj, după o desprăfuire prealabilă.

Trucuri (amorsă, unelte)

Folosirea amorsei înaintea procesului de tencuire este o operațiune extrem de importantă, care ajută la desprăfuire, dar în același timp vine și în ajutorul aplicatorului, care va avea un suport stabil și cu o absorbție uniformă. După amorsare, obținem o suprafață pe care mortarul aplicat nu-și modifică timpul de lucru în funcție de suprafețele mai mult sau mai puțîn absorbante. Deși unii aplicatori privesc amorsarea pereților că pe un proces anevoios și inutil, această se poate efectua foarte ușor și rapid cu ajutorul unei pompe manuale de pulverizare a diferitelor soluții. Costul unei astfel de pompe este foarte redus și se pot amorsă până la 500-600 metri pătrați pe oră.

Tencuiala: ghid de bune practici

În cazul suprafețelor cu absorbție ridicată se aplică în prealabil amorsă Adera Primer Universal, iar în cazul suprafețelor de beton și a suprafețelor neabsorbante se va utiliza Adera BetoPrimer.

Pentru a evita apariția petelor de rugină, sinele de ghidaj nu vor rămâne în tencuiala. Ele vor fi scoase înainte de întărirea completă a tencuielii și golurile vor fi umplute și reparate tot cu tencuiala.

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile