Scafele – design, utilitate si montaj

Desi si-au capatat un renume derizoriu, realizate in mod corect si responsabil, scafele pot fi utile. Pentru a schimba cu ajutorul lor aspectul tavanului si atmosfera din spatii cel mai des se foloseste gips-cartonul, multumita versatilitatii sale. Se poate transpune in diferite forme si se poate opta intre elemente arhitecturale de tipul scafelor, arcadelor sau alte volume.
Scafele reprezinta o portiune a tavanului care este mai coborata decat tavanul structural si care permite jocul cu lumini si culori, pentru a delimita sau accentua anumite functiuni ale incaperii. De exemplu, intr-un dormitor, se poate monta o scafa pentru a delimita zona patului, sau intr-un restaurant, se poate delimita zona meselor. Sub diverse forme, cu linii curbe sau frante, scafele indeplinesc atat rol ornamental, cat si rol utililitar in mascarea instalatiilor aflate la nivelul tavanului, sau a unor elemente structurale (grinzi structurale). Astfel, o scafa din gips carton poate oferi utilitate, pastrandu-si in acelasi timp si rolul decorativ.

Scafe cu lumini in mall

Pentru crearea unei atmosfere confortabile sau luxoase, se pot asocia culori complementare, sau tonuri ale aceleiasi culori. Impreuna cu o sursa de lumina, sub forma de spoturi, benzi LED sau baghete luminoase, spatiul in care se construieste scafa isi poate manifesta propria “personalitate”, accentuandu-si functiunea stabilita de architect. De exemplu, se poate opta pentru construirea unor scafe deasupra zonei lavoarului intr-o baie si alegerea unui iluminat cu spoturi; in acest caz, datorita faptului ca baie reprezinta o incapere unde umiditatea este ridicata, se recomanda folosirea profilelor metalice cu protective impotriva coroziunii si inchiderea scafelor cu placi din gips carton rezistente la umiditate NIDA Hydro. Un alt exemplu poate fi construirea scafelor in zona blatului de lucru la bucatarie, iar in cazul in care acesta este amenajat central (insula de bucatarie), scafa va oferi un plus de design si poate masca in acelasi timp instalatiile hotei. Pentru acest caz, este recomandat sa se foloseasca placi din gips carton rezistente la umezeala si la foc, NIDA HydroFlam. In incaperile fara cerinte speciale la foc si cu o umiditate relativa de maxim 60%, scafele pot fi construite cu ajutorul placilor NIDA Standard (dormitoare, living-uri, holuri).

Pentru un design aparte, se poate recurge la jocul realizat intre scafe de diverse forme si lumina, in zona lobby-urilor si atriumurilor (hoteluri, galerii comerciale, institutii publice). Scafele pot reprezenta si o solutie in cazul zonelor de circulatie dintr-un cinematograf, unde pot marca mana curenta cu o lumina ambientala, ghidand astfel traseul vizitatorilor. In domeniul comercial, se poate apela la construirea de scafe la nivelul vitrinelor sau expozoarelor, unde, impreuna cu un iluminat adecvat, se evidentiaza produsele expuse. In spatele unei scafe se ascund profilele metalice din tabla zincata, accesoriile pentru prinderea de tavan si placile din gips carton. Desi la o prima impresie, modul de construire a scafelor poate parea simplu, anumite forme pot ridica probleme la montaj.

Pentru scafele cu muchie curba, sunt recomandate placile NIDA Flex, de 6.5mm, care se pot curba cu o raza minima de 30cm, impreuna cu profilele Vertebra GV30 sau GV50. O metoda uzuala, dar predispusa la erori, este realizarea unui astfel de profil curbat prin taierea profilelor de inchidere UW50 la o distanta prestabilita in functie de raza de curbura dorita (din 5 in 5 cm pentru raze mici, crescand distanta proportional cu raza dorita). Se pot folosi si placile de gips carton NIDA** Standard de 9.5mm, pentru o raza minima de 1m, sau NIDA Standard de 12.5mm pentru raze minime de 2m. **Pentru realizarea unei scafe perimetrale “valurite”, profilele CD60, care vor fi montantii scafei, se vor taia la dimensiuni variabile, si se vor monta la pas de maxim 50cm. Profilele se vor prinde de tavan cu ajutorul racordurilor NONIUS. Scafele perimetrale cu muchie dreapta simplifica montajul, prin folosirea doar a profilelor UD30 si CD60 in plan orizontal. In cazul in care se doreste mascarea instalatiilor de la nivelul tavanului, se va construi o structura UD30-CD60 in plan orizontal impreuna cu o structura UD30-CD60 in plan vertical. Scheletul metalic din plan vertical va fi acoperit cu placi din gips carton NIDA.

Principiul ansamblului unei scafe cu rol utilitar se regaseste in imaginea de mai jos. Pentru a diminua zgomotul produs de instalatii, se poate opta pentru placi din gips carton NIDA Acustic si instalarea unui strat de 5 centimetri de vata minerala. Alegerea placilor perforate favorizeaza circulatia si evacuarea aerului in cazul unei instalatii de gaze. In lacasul format de profilul metalic NIDA Metal CW100, se va realiza instalatia luminoasa.

 Schema structura scafa care mascheaza instalatii

In imaginile de mai jos este prezentata schita de ansamblu a unei scafe uzual construite. In prinderea de tavanul structural se poate opta pentru racordurile de suspensie sau racordurile NONIUS. Profilul de capat UW50 poate fi inlocuit cu profilele metalice Vertebra GV50, in cazul in care scafa urmeaza sa formeze o suprafata valurita. Deschiderea scafei trebuie stabilita astfel incat prinderea de elementul suport sa nu fie vizibila din nici un unghi de perspectiva la nivelului ochiului (180 cm).

 Schema structura scafa gips-carton
Deschidere scafa

Etapizat, construirea unei scafe simple din gips carton se desfasoara astfel:

  1. Se stabilesc dimensiunile scafei in functie de rolul acesteia; daca va ascunde instalatii, se va tine cont de distanta dintre conductie si tavan.
  2. Se masoara suprafata de lucru si se traseaza dimensiunile pe perete si pe tavan cu un creion sau cu o sfoara cu praf
  3. Pe liniile trasate pe perete se vor fixa profilele metalice de ghidaj UD30 cu ajutorul diblurilor (sfat: Profilele UD30 si CD60 sunt profile metalice folosite pentru constructia de plafoane suspendate)
  4. In functie de latimea dorita a scafei, se vor taia profilele CD60 la dimensiune (pentru aspect valurit, se plica taierea monantilor CD60 la diferite lungimi)
  5. Montantii CD60 (care vor constitui baza scafei) se introduc cu un capat in ghidajul UD30 si se fixeaza de acesta cu suruburi autoperforante; pasul de dispunere al montantilor este de 50cm (sfat: suruburile autofiletante se folosesc pentru fixarea placilor de gips carton de profilul metalic, iar cele autoperforante fixeaxa profiele metalice intre ele)
  6. Montantii se vor fixa de tavan prin intermediul racordurilor de suspensie NONIUS, care se vor prinde de profile la o distanta de 10-15cm de la capatul liber (sfat: racordurile NONIUS ofera o gama mai mare de lungimi de suspendare, de la 10cm pana la 3m)
  7. Se taie un profil UW50 la lungimea scafei si se prinde de profilul CD60 prin autoperforante; acesta reprezinta profilul de inchidere de care se va fixa placa gips carton de inchidere a placii (pentru aspectul valurit, profilul UW poate fi taiat la dimensiunile necesare, sau poate fi folosit profilul pentru suprafete curbe Vertebra GV)
  8. Se trece la realizarea instalatiei electrice pentru iluminatul scafei.
  9. Dimensiunile scheletului metallic al scafei se transpun pe placa de gips carton; aceasta se taie cu ajutorul unui cutter.
  10. Placile de gips carton se aseaza la pozitie si se aliniaza cu scheletul metalic; se fixeaza cu ajutorul autofiletantelor.
  11. Scafa se finiseaza (amorsare, montare coltare, gletuire, finisare, amorsare din nou, acoperire cu 2 straturi de vopsea lavabila)
< Back

 

 

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile