Rezistenta la foc

Rezistenta la foc a sistemelor gips carton este esentiala. Dintre toate caracteristicile peretilor din gips carton, tavanelor si placarilor, peformantele privind siguranta oamenilor sunt cele mai importante. Acestea pot sa ii protejeze si sa asigure evacuarea in siguranta in caz de incendiu. Instalarea de solutii corecte intr-o cladire, in conformitate cu reglementarile in vigoare, reduce propagarea focului. Amploarea acestuia este controlata, inainte ca pompierii sau sistemele mecanice sa poata controla si stinge incendiul.

Iar gips cartonul are un mare avantaj: gipsul are un comportament unic la incendiu, deoarece este un agent ignifug natural. Atunci cand sunt expuse la foc, placile de gips carton elimina apa sub forma de vapori si nu sunt combustibile. In plus fata de beneficiile naturale ale gipsului, am dezvoltat o gama de solutii antifoc cu aditivi suplimentari care ofera o mai buna rezistenta la foc.

REACTIA LA FOC VS REZISTENTA LA FOC

Solutiile antifoc trebuie sa permita controlul focului in mai multe moduri. In proiectarea solutiilor antifoc, expertii nostri iau in considerare diferite cereri si reglementari care se vor aplica solutiei finale instalate. Acestea trebuie sa aiba doua caracteristici:

  • reactia la foc, care va incetini dezvoltarea incendiului in primele faze ale acestuia, atunci cand acesta este limitat la o incapere.
  • rezistena la foc care incetineste sau previne extinderea focului intr-o cladire, de la o incapere la alta.

Reactia la foc

Reacția la foc se refera la combustibilitatea unui material dat si la modul in care acesta contribuie la dezvoltarea si raspandirea focului. Rezultatele testului de reactie la foc sunt clasificate conform Standardului european EN 13501-1, care masoara:

  • Inflamabilitatea materialului - timpul sau de aprindere, propagarea focului, aportul de energie degajata sunt evaluate de la A1 la F. A1 este cel mai inalt nivel de necombustibilitate.
  • Productia scazuta de fum - este estentiala pentru a permite utilizatorilor cladirii sa se evacueze si pompierilor sa se deplaseze si sa tina incendiul sub control. Performanta este evaluata de la S1 la S3.
  • Productia de picaturi incandescente - pentru a preveni incendiile secundare si pentru a proteja pompierii. Picaturile sunt evaluate de la d0 la d2.

Rezistenta la foc

Soluțiile rezistente la foc contribuie la limitarea cresterii si raspandirii focului in interiorul unei cladiri. Peretii din gips carton, tavanele sau placarile ofera un mijloc de evacuare a ocupantilor unei cladiri si permit accesul pompierilor pentru a stinge incendiul.

Rezultatele testelor la foc sunt masurate in timp, de exemplu 30 sau 60 de minute. Rezultatul testului la foc pentru solutiile neportante (precum unii pereti din gips carton) se refera la Integritate (E) si Izolatie termica (I), iar solutiile portante au un rezultat pentru Capacitatea portanta (R).

O solutie neportanta va avea un rezultat in timp EI si o solutie portanta va avea un rezultat REI. Trebuie sa se tina cont ca o solutie neportanta cu rezistenta la foc de 60 minute (EI60) poate sa nu aiba in acelasi timp rezultant portant REI60.

Testele pentru Capacitatea portanta (R), Integritate (E) si Izolatie (I) au vedere urmatoarele:

Capacitatea portanta (R)

Capacitatea portanta este capacitatea solutiei de a suporta anumite actiuni mecanice in timpul incendiului, fara a-si pierde stabilitatea structurala. Criteriile aplicate pentru a stabili pierderea stabilitatii includ rata de deformare si stabilesc o limita maxima pentru deformarea actuala.

Integritatea (E)

Integritatea este capacitatea partitiei (peretelui de gips carton, plafonului etc.) de a rezista la expunerea la foc pe o fata, fara propagarea focului pe fata neexpusa. Integritatea este testata pentru trei aspecte:

  1. crapaturi sau deschideri ce depasesc dimensiunile date
  2. aprinderea unui tampon de bumbac de pe fata neexpusa la foc
  3. flacari continue ce trec prin fata neexpusa la foc

Izolatia(I)

Izolatia termica este capacitatea solutiei de a restrictiona cresterea temperaturii fetei neexpuse la niveluri specificate; acest lucru asigura faptul ca fata neexpusa sau materialele adiacente nu se vor aprinde din cauza unui incendiu.

EXPERIENTA NOASTRA

Siniat detine un centru international de cercetare si dezvoltare. Prin acesta dezvoltam sisteme gips carton rezistente la foc care utilizeaza un echilibru atent intre gips si aditivii antifoc, pentru a obtine nivelurile de performanta necesare. Cu sprijinul companiei-sora, Promat, lider in protectii pasive la foc si izolatii de inalta performanta, expertii nostri au dezvoltat o gama de solutii antifoc ce intrunesc cerintele pentru o gama variata de aplicatii.

Solutiile noastre sunt testate intern la Centrul Tehnic pentru Dezvoltare din Avignon, Franta si, dupa caz, la Centrul de Cercetare si Tehnologie Promat din Belgia. Dupa dezvoltarea solutiei finale, apelam la laboratoare independente acreditate pentru realizarea testelor independente si a primi certificarea necesara (pentru rezistenta la foc etc.).

GASESTE SISTEME REZISTENTE LA FOC

Foloseste categoriile de mai jos pentru a gasi rapid produsele si sistemele noastre rezistente la foc. Pentru solutii personalizate, contacteaza Departamentul Tehnic.

SFATURI PRACTICE

Folosind experienta noastra acumulata in timp am dezvoltat numeroase solutii antifoc, potrivite pentru diferite medii si reglementari. La alegerea sistemelor pentru cladirea ta, trebuie iei in considerare urmatorii factori:

  • Asigurarea nivelului adecvat de rigiditate a peretelui gips carton pentru inaltimea totala a constructiei. Cand solutiile sunt expuse la foc, montantii din metal vor incepe sa se dilate si, in acelasi timp, diferenta de temperatura din flansa dintre partea rece si cea fierbinte vor duce la deformarea peretelui. Daca la montaj nu se lasa spatii, deformarea va fi mai mare si tensiunile din partitie vor creste, ducand la slabirea placilor. Din acest motiv, montarea corecta a montantilor cu rosturi de dilatare va asigura o mai buna performanta a sistemului.

  • Imbinarile dintre placile gips carton pot fi una dintre primele cauze care pot afecta sistemul in caz de incendiu. Rosturile verticale si orizontale trebuie intercalate pe fiecare fata a peretelui. Rosturile dintre placi se vor chitui la fiecare strat de placi.

  • In functie de tipul de material izolant utilizat in combinatie cu tipul de sistem, izolatia poate avea un efect daunator sau benefic. Din acest motiv este important sa se tina cont de detaliile furnizate in documentatia tehnica. Distanta dintre suruburi si margini trebuie sa fie de 1-2cm, iar distanta intre suruburi de 25-30cm, pentru a reduce efectul daunator al tensiunii termice care tinde sa contracte placa, la foc. Placa va fi astfel fixata si va actiona ca un scut impotriva focului pentru mai mult timp.

ATENTIE! Sistemele din gips carton antifoc vor avea rezultate doar daca au fost montate corect. Departamentul Tehnic Siniat ofera asistenta tehnica tuturor clientilor nostri. Ne asiguram astfel de montajul corect al diferitelor elemente pentru fiecare solutie. Montajul gresit poate reduce performantele obtinute. De aceea, sustinem firmele de montaj cu care colaboram pentru a ne asigura ca au cunostintele necesare finalizarii lucrarilor conform standardelor dorite. Contacteaza reprezentantul tehnic Siniat daca exista neclaritati.

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile