The Marmorosch - Hotel Autograph Collection

Fapte și provocări cheie

Tip cladire
Hotel
Localitate
București
Ţară
Romania
Despre importanța si impactul lucrării
Reconversia băncii Marmorosch Blank, proiectată de arhitectul Petre Antonescu, într-un hotel de 5 stele sub marca Marriott Autograph, a fost o provocare pe toate planurile. Clădirea existentă, păstrată în mare proporție, a trebuit să fie reconfigurată și adaptată noilor cerințe de siguranță în exploatare, securitate la foc și estetică ale funcțiunii de hotel și în special ale standardelor stricte impuse de Marriott. A trebuit să propunem soluții pentru pereți cu înălțimi foarte mari, exigențe sporite de acustică la camerele de cazare, protecții pentru zone sensibile precum subsolurile sau spațiile exterioare, grosimi de pereți ieșite din standard sau cerințe speciale de rezistențe la foc. Am reușit să găsim răspunsuri la toate aceste probleme împreună cu echipa de la Siniat care a fost întotdeauna promptă și alături de noi de la faza de proiectare până la urmărirea execuției pe șantier. Am primit informații detaliate legate de produse și a fost foarte ușor să le implementăm în modelul nostru BIM, așadar recomand cu căldură colaborarea cu ei.
Autor
Arh. Cristina Popescu - Cumulus Architecture

Descrierea proiectului

Povestea hotelului despre care vom vorbi azi începe acum aproximativ 173 de ani, când în locul său clădirea de azi nici nu există.
Totul a pornit în 1848, atunci când Iacob Marmorosch a hotărât să înfiinţeze o bancă. Este una din cele mai vechi bănci din România, sub formă de casă de bancă, în contextul renașterii politice și naționale a țării.
Păstrând moştenirea vechii bănci şi venind cu o viziune excepţională, grupul lituan Apex Alliance Hotel Management a hotărât să investească 42 de milioane de euro şi să restaureze vechea bancă, transformând-o într-unul din cele mai frumoase hoteluri din România.
Printre numeroasele realizări ale hotelului Marmorosch București se numără şi faptul că este primul hotel din România care se alătură Autograph Collection Hotels (un portofoliul de hoteluri de lux administrate de Marriot International), fapt datorat nu doar locaţiei şi interiorului superb, cât şi tehnologiei avansate ce a intrat în amenajarea interioarelor.

Provocarile proiectului

Ca în cazul tuturor hotelurilor, izolarea acustică e cel mai important aspect de urmărit. La proiectul Marmorosch, pereţii acustici între camerele de cazare, precum şi între camere şi coridor s-au realizat cu sisteme de gips carton care să ofere izolare fonică superioară, asigurând în acelaşi timp cerinţele impuse de securitate la incendiu Pereţii Siniat tip S sunt construiţi din două subsisteme independente, fiecare format din structuri metalice, vată minerală şi plăci din gips-carton. În comparaţie cu un pereţii tradiţionali din zidărie, peretele Siniat tip S este mai performant cu peste 5 dB. Avantajul acestuia este dat de optimizarea configuraţiei sistemului de gips-carton pentru reducerea transmiterii vibraţiilor de pe o față pe cealaltă a peretelui. Ce înseamnă asta? Vibraţiile (zgomotul) generate de echipamentele electronice aflate într-o încăpere, ataşate sau în contact cu o față a peretelui (ex. boxă audio, Televizor) sunt transformate din energie cinetică la nivelul feței A a peretelui şi nu se transmit către fața B sub formă de sunet în cealaltă încăpere.
În cadrul proiectului de faţă, pereţii NIDA System S au fost particularizaţi în funcţie de rolul pe care îl au, corelat cu funcţiunea spațiior pe care le separă (băi şi camere, camere-camere/coridor şi între băi).

Pereţi Siniat cu izolare acustică superioară

O caracteristică esenţială pe care o regăsim în fiecare cameră de hotel este izolarea fonică superioară ce oferă intimitate şi confort oaspeţilor. Acest lucru se poate obţine şi în mediu residențial utilizând plăci de gips-carton Nida Acustic. Principalele sisteme acustice din gips-carton Siniat folosite la acest proiect au fost realizate cu aceste plăci. Astfel, performanţa de izolare la zgomot aerian – Rw [dB] este semnificativ superioară în comparaţie cu sistemele care utilizează plăci standard.

Suport pentru mobilier şi echipamente electronice

Pereţii dintre camere au fost realizaţi cu plăci de gips-carton de înaltă densitate – LaDura, în zonele care au necesitat fixarea mobilierului sau a echipamentelor electronice (televizor). Placa de gips-carton LaDura poate susţine greutăţi fixate într-un punct până la 65kg.

Amenajarea spaţiilor de wellness cu plăcile Aquaboard

Zonele expuse constant la umiditate severă necesită produse şi materiale specifice care să reziste în timp. Pentru aplicaţiile din zona piscinei interioare s-a folosit placa specială, AquaBoard. Principala caracteristică a acesteia constă în absorbţia redusă a apei, prevenind astfel apariţia mucegaiului.

Soluţii moderne pentru faţade cu plăci de fibrociment Siniat CEMENTEX

Fiind vorba de extinderea unei construcţii existente realizată cu mult în timp urmă, singura opţiune viabilă a presupus utilizarea unor soluţii şi produse noi şi uşoare care să nu afecteze structura iniţială. Închiderea exterioară a clădirii din zona curţii interioare de lumină s-a realizat cu un sistem de faţadă uşoară termoizolatoare. Anveloparea clădirii pe zona curţii interioare s-a executat cu placa de exterior din fibrociment Cementex, rezistentă la acţiunea mediului exterior

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile