Complexul "5" Belgrad

Fapte și provocări cheie

Tip cladire
Multi-rezidential
Localitate
Belgrad
Ţară
Serbia

Descrierea proiectului

Cererea fără precedent de proprietăți imobiliare în capitala Serbiei a dus la creșterea prețurilor construcțiilor noi, iar acest lucru a favorizat investițiile în calitatea construcțiilor și o eliminare definitivă a ideii conform căreia locuitul într-o clădire rezidențială presupune o renunțare la confort. Mai precis, în ultimii 50 de ani, mai ales din cauza problemelor de aprovizionare cu anumite materiale, clădirile rezidențiale au fost construite fără respectarea normelor privind izolarea termică și fonică, iar acest lucru s-a reflectat în calitatea vieții locatarilor. În schimb, asistăm acum la o cursă pe piață a investitorilor care se implică foarte mult în găsirea de materiale și soluții care să ofere viitorilor locatari o calitate excepțională a spațiului de locuit, precum și o satisfacție vizuală prin aplicarea unor detalii interioare estetice unice. Cel mai cunoscut proiect în acest sens la nivel național în anul 2021 a fost Complexul rezidențial și de business ʼ5 din Belgrad. Etex a avut privilegiul de a fi furnizorul de materiale din gama SINIAT, care includea în primul rând plăci și sisteme de gips-carton super-tehnice de înaltă performanță.
Complexul rezidențial și de business ʼ5 este situat în Districtul 63 din Noul Belgrad, se întinde pe o suprafață de 32 ha și are în total 60.000 m2 de spațiu rezidențial și comercial. Complexul este format din două clădiri principale, care sunt proiectate într-o formă unică, astfel încât, dacă este văzut de sus, are forma unei cifre „5” sparte.
Clădirea rezidențială și comercială are 308 apartamente dispuse în cinci sectoare cu structuri diferite, de la apartamente cu un dormitor la apartamente cu patru dormitoare, cu dimensiuni cuprinse între 38 m2 și 240 m2. Cele mai comune sunt apartamentele cu trei dormitoare. Clădirile au trei etaje subterane, parter, nouă etaje și un etaj privat.
La etajul privat au fost proiectate apartamente penthouse atractive cu suprafețe mai mari, de 100-240 m2. Aceste apartamente au o înălțime a tavanului de până la 340 cm, sunt bine iluminate și, datorită fațadei din sticlă, au o vedere panoramică. Penthouse-urile au terase spațioase și jardiniere pentru grădini mici pe acoperiș, care optimizează și mai mult spațiul.
Dotările din apartamente sunt de înaltă calitate, ceea ce plasează această clădire în categoria de lux.
La parterul complexului sunt 19 magazine. La etajele subterane se află un garaj cu 500 de locuri de parcare.
Pe platourile dintre clădiri sunt prevăzute drumuri pietonale, zone verzi, un loc de joacă pentru copii și o fântână.
Complexul rezidențial și de business „5” este bine conectat cu toate zonele orașului. Este o alegere excelentă pentru oamenii de afaceri care își desfășoară activitatea în Noul Belgrad și în orașul Zemun din apropiere, pentru familiile care se bucură de proximitatea râului, de bulevardele largi, de centrele comerciale și de alte clădiri, dar și pentru toate persoanele care sunt atrase de ritmul Noului Belgrad și de unicitatea acestei părți a orașului.

Izolarea fonică la nivelul minim de 59 dB a fost necesară pentru pereții despărțitori dintre apartamente. S-a pus accent și capacitatea portantă a pereților pe care va fi fixat mobilierul direct. Pentru a îndeplini această cerință, am oferit o soluție bazată pe o combinație de 2 plăci de gips-carton: Nida Standard 12.5mm/Nida Hydro 12.5mm + LaDura 12.5mm, fixate pe construcția NIDA Metal (profiluri UW&CW100). Singurele diferențe au fost la cabinele de duș din băi, unde plăcile standard H2 au fost înlocuite cu plăci din gips-carton Aquaboard H1 rezistente la apă. Pentru pereții despărțitori dintre încăperile din cadrul unității rezidențiale s-au folosit aceleași profiluri cu lățimea de 75 mm. Aici, cerința pentru protecția fonică a fost puțin mai redusă - 57dB.
Pentru placarea interioară a pereților exteriori pe bază de beton s-a folosit aceeași combinație de plăci de gips-carton, de data aceasta montate pe o structură de căptușeală din profiluri NIDA Metal CW&UW 50.
În acele puncte ale căptușelii în care era necesară o continuitate a rezistenței la foc de 90 de minute (cerință standard pentru toți pereții despărțitori), compoziția plăcilor de gips-carton aplicate a fost schimbată în 3 straturi de grosimi diferite din gama Nida Flam.
Tavanele suspendate din zonele rezidențiale au fost în mare parte căptușite cu un singur strat de plăci de gips-carton standard (Nida Standard 12.5mm/Nida Hydro 12.5mm) cu o cerință non-complexă de protecție fonică la nivelul de 40 dB. În cazul garajelor, urmând reglementările privind securitatea la incendiu, cerința a fost mult mai riguroasă și s-a realizat o căptușeală din 4 combinații stratificate de diferite grosimi de plăci de gips-carton Nida Flam pentru a corespunde nivelului EI120.
Tavanele suspendate în partea de business au presupus aplicarea de combinații de căptușeli cu diferite perforații din familia Createx, în primul rând din gama HELIX, care au dat un aspect unic acestei clădiri.
În cele din urmă, tavanele tuturor balcoanelor sunt placate cu placă de ciment Cementex, care este fixată pe construcția Nida Metal din clasa anticorozivă C3 (ZN 275).
În mod logic, întrucât performanța tuturor pozițiilor depinde de respectarea regulii ca toate elementele să facă parte din sistem, produsele accesorii au fost selectate în întregime din gama Nida Metal.

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile