Despre Cristalin Silica

Politica de securitate Etex Building Performance si Cristalin Silica

Etex Building Performance anticipeaza cerintele de reglementare privind Cristalin Silica si transmite informatii cu privire la acesta, ca parte a politicii sale de securitate.

Prin urmare, veti gasi mai jos cele mai frecvente intrebari cu privire la Cristalin Silica, riscurile potential asociate si recomandari de protectie.
Echipele noastre sunt gata insa sa va raspunda la orice alte intrebari.  
Prescurtari:
CS: Cristalin Silica
RCS:  Cristalin Silica Liber Respirabil. Respirabil inseamna particole de marime  < 10/15µ in aerul respirabil de personane 
OEL: Limita de expunere profesionala
RPE: Echipament de protectie pentru respiratie

Ce este Cristalin Silica (CS)? 
Numele Silica echivaleaza cu dioxid de siliciu (Si02) si acopera gama de minerale compuse pe baza de siliciu si oxigen. 
Silica exista in zece forme cristaline diferite. Este greu, inert chimic si are un punct de topire ridicat. 
Cuart-ul  este cea mai comuna forma de cristalin silica (mai mult de 90%), folosindu-se de multe ori in publicatii numele de Quart in loc de CS.  
Siliconul si silica sunt doua notiuni complet diferite. Siliconul este un polimer sintetic in care atomi de siliciu sunt legati de compusi de carbon.

Ce materiale de constructie contin Cristalin Silica? 
Toate tipurile de roci contin din abundenta CS. Toate solurile contin cel putin urme de CS. De exemplu, nisipul si pietrisul sunt formate in cea mai mare parte din CS. 
Prin urmare, cele mai multe materiale de constructii pe baza de minerale sunt compuse din CS sau vor contine cel putin urme de CS.

Este Cristalina Silica Liber Respirabil (RCS) acelasi lucru cu CS (fractie fina)?
Termenul de Cristalin Silica Liber Respirabil se refera la particule de CS cu dimensiuni atat de fine incat acestea pot sa patrunde in cele mai profunde parti ale plamanilor, respectiv alveolele. 
Articolele sau produsele finite (vrac/solid) nu contin RCS ca atare, ele contin CS. Cu toate acestea, RCS poate fi format sau eliberat din astfel de produse atunci cand acestea sunt prelucrate sau supuse la prelucrare mecanica.

Este CS daunator pentru sanatate? 
Da, dar numai atunci cand particulele fine sunt aeropurtate (RCS) si pot fi inhalate pe o perioada indelungata. Expunerea prelungita si excesiva la particule fine de praf  de RCS poate duce la o boala profesionala bine-cunoscuta numita silicoza. 
Datorita gradului de constientizare a riscului creat de aceasta boala, cat si a punerii in aplicare a masurilor de prevenire, inclusiv valorile limita impuse in toate statele membre UE, aceasta boala poate fi prevenita. 
Persoanele care sufera de silicoza au un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.

Clasificarea Cristalin Silica
CS este clasificat ca fiind un agent cancerigen uman confirmat de IARC. IARC este Asociatia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului, cea mai inalta autoritate la nivel mondial de evaluare substante cancerigene. 
Lemnul este inclus in aceeasi categorie. Praful de lemn este cancerigen pentru om.

De ce Etex Building Performance pune aceste informatii pe etichetele produselor sale? 
Reglemantarile actuale se refera in mare parte la potentialul de expunere a muncitorilor la RCS. Cat de mare poate fi expunerea sau cat timp nu este un lucru simplu de  determinat. Aceasta depinde nu numai de continutul CS al produsului, dar, de asemenea, de modul in care produsele sunt tratate sau prelucrate, si ce masuri de precautie/prevenire se iau in timpul acestor prelucrari. Prin urmare, Grupul Etex din care face parte Etex Building Performance, a decis sa eticheteze articolele care contin CS, chiar daca acest lucru nu este inca cerut de reglementarile in vigoare. 
Politica Grupului Etex precizeaza ca produsele introduse pe piata si care contin mai mult 
0,1% CS trebuie sa fie etichetate in consecinta; de aceea pe toate produsele care depasesc acest prag vor fi puse informatii de avertizare.

Pentru montatori: recomandari privind protectia muncitorilor 
Lucrul cu placi din gips-carton 
In timpul operatiunii de taiere a placilor de gips-carton, atunci cand se utilizeaza un disc de taiere fara ventilatie pentru indepartarea prafului, nivelul de praf (chiar fara a tine seama CS) este susceptibil de a depasi OEL. Ca urmare a cresterii nivelului de praf poate aparea un risc de bronsita industriala sau pot aparea alte efecte asupra sanatatii. 
Chiar daca sunt luate masuri de inlaturare a prafului, trebuie verificate daca acestea sunt sau nu eficiente.
In cazul in care exista indoieli ca expunerile pot depasi OEL, muncitorii trebuie sa poarte echipament de protectie a respiratiei, respectiv masti de praf.
Cand in prelucrarea placilor se foloseste un cutit de mana obisnuit (asa cum se intampla adesea), probabilitatea de depasire a OEL este foarte scazut.
Ipsosuri
Aceleasi recomandari sunt valabile pentru ipsosuri in fazele in care praful poate fi eliberat, in special in operatia de amestecare (compusi de pulbere) si de slefuire (pulbere si compusi READYMIX).

Distribuitori: recomandari principale 
Distribuitorii trebuie sa respecte informatiile de pe etichetele care au fost aplicate pe paleti si produse, iar acestea nu trebuie inlaturate. Este probabil ca ei sa distribuie si alte materiale de constructii cu continut de CS.
Ei ar putea fi consultanti referitor la informatiile de pe etichete si, prin urmare, ar trebui sa beneficieze de o formare cu privire la CS si posibilul impact al acestuia asupra sanatatii oamenilor, astfel incat sa informeze corect clientii. Procedand astfel, distribuitorii Etex Building Performance vor fi recunoscuti pentru cunostintele si profesionalismul lor.

Pentru mai multe informatii, consultati: www.crystallinesilica.eu , www.eurosil.eu .

Gaseste un distribuitor Siniat