Mergi la:

PLACAREA CU GIPS-CARTON, PRIN LIPIRE, IN 10 PAȘI

Plăcile din gips carton NIDA sunt ideale pentru interioară a pereților portanți și a pereților despărțitori. Mai ales când renovarea trebuie realizata într-un timp scurt și fără lucrări umede.

Placarea cu plăci din gips carton reduce la minimum praful. Alternativa este folosirea tencuielii clasice. Dar aceasta produce praf prin lucrările de șlefuire care au loc la nivelarea peretelui tencuit.

Observații:

Baza pe care vor fi puse plăcile din gips carton trebuie să fie portantă, stabilă, să nu fie expusă la îngheț sau ploaie și să fie izolată împotriva umidității. Placarea prin lipire pe turte de ipsos adeziv nu poate fi utilizată la acoperirea suprafețelor oblice sau orizontale, adică a tavanelor (plafoanelor).

Exista două metode clasice de montaj ale plăcilor de gips carton:

  • Fixarea gips cartonului cu un adeziv pe bază de ipsos (placare prin lipire) - despre asta vom vorbi în acest articol.
  • Fixarea plăcilor din gips carton pe structura de oțel.

Cum se montează corect plăcile de gips carton, prin lipire:

Pasul 1

Pregătirea peretelui. Înainte de placarea prin lipire a plăcilor, trebuie respectate doua faze:

  • finalizarea montajului instalației înglobate în tencuială
  • suprafața pereților va fi curățată cu atenție de praf sau alte resturi de material.

Pasul 2

Toată suprafața peretelui unde se va face placarea cu plăci din gips carton trebuie amorsată. Doar așa vei avea pe toată baza aceeași capacitate de absorbție. Aici merită să folosești amorsele din familia Siniat. ADERA Primel Universal se folosește pentru amorsarea spațiilor interioare, pentru reglarea absobției suprafețelor puternic absorbante. Iar ADERA Betoprimer se folosește în scopul îmbunătățirii aderenței pe suprafețe tip beton.

Pasul 3

Așteptăm să se usuce amorsei.

Pasul 4

Tăiem plăcile de gips carton NIDA Standard 9,5 mm sau NIDA Standard 12,5 mm cu circa 15 mm mai scurte decât înalțimea peretelui ce urmează a fi placat. Așa se obține un spațiu de dilatare între podea și tavan. Măsurăm și decupăm toate spațiile pentru prize electrice cu ajutorul unui ferăstrău electric sau manual.

Pasul 5

Urmează pregătirea adezivului pentru placari, pe baza de ipsos. Recomandăm cu încredere NIDA Boardfix. Trebuie să ținem minte că adezivul trebuie preparat în conformitate cu informațiile de pe sac. Întotdeauna amestecăm cu ajutorul mixerului și a amestecătorului. Nu uita că adezivul se amestecă cu turație mică, pentru a nu se aera amestecul.

Pasul 6

Aplicarea turtelor de ipsos pentru placarea peretilor. Distanța dintre rândurile de turte trebuie sa fie de 60 cm pentru plăci gips carton de 12,5 mm și 40 cm pentru plăci din gips carton 9,5 mm. Turtele de ipsos trebuie să aibă un diametru de cca 10-15 cm iar distanța dintre turte pe un rând va fi de circa 30 cm.

În jurul ferestrelor aplicăm adezivul din ipsos pe toată suprafața bucăților de gips carton, cu ajutorul șpaclului sau driștei cu dinți, și le lipim.

Pasul 7

După aplicarea turtelor începi placarea lipind placa din gips carton de perete. În partea de jos se pun distanțiere (se pot utiliza bucăți din plăci de gips-caton pe care nu le mai folosești).

Pasul 8

Verifică verticalitatea placării folosind o nivelă lungă. Poziționeaz-o pe înălțimea plăcilor din gips carton. Nu uita ca verticalitatea plăcilor poate fi corectată doar timp de 25 de minute de la fixarea acestora pe perete. După această perioadă adezivul din ipsos începe să se întărească. Încercarea de a le mișca ulterior poate provoca dezlipirea plăcilor de gips carton sau chiar ruperea lor. După uscarea ipsosului adeziv controlăm din nou așezarea pe perete a plăcilor de gips carton cu ajutorul nivelei.

Pasul 9

După lipirea plăcilor din gips carton pe perete urmează finisarea rosturilor plăcilor (îmbinarea dintre placi). Folosește ipsos de îmbinare NIDA Profesional sau Nida Profesional Fresh, și bandă de îmbinare NIDA pentru rezultate impecabile. Recomandarea noastră sunt benzile de îmbinare din hârtie sau din fibră de sticlă.

Pasul 10

Gata! Suprafața astfel pregătită este gata pentru finisare. Acum o poți vărui sau acoperi cu tapet. Încă o placare cu gips carton făcută ca la carte!

Atenție!

În timpul montajului placilor de gips carton trebuie să asiguri o umiditate și o temperatură constantă a aerului. Toate lucrările umede (de exemplu turnarea de șape) trebuie sa fie deja încheiate. Temperatura minimă în timpul montajului este de +10 C. Este foarte important să se evite și schimbările bruște de temperatură.

Pentru orice intrebari, ne poti contacta completand acest formular.

Suport tehnic pentru gips carton

Formular pentru suport tehnic
Formular pentru suport tehnic Siniat

Ai nevoie de ajutor pentru placile din gips carton? Scrie-ne si iti vom raspunde in maximum 2 zile lucratoare! Da, 48 de ore!

Completeaza formularul >

Gaseste un distribuitor Siniat