Izolare fonica pereti de club - studiu de caz

Recent, Departamentul de Asistenta Tehnica Siniat a fost implicat in dezvoltarea unor solutii particulare ce trebuie sa satisfaca exigente de izolare fonica deosebite in cadrul unui proiect ce are functiunea de club. Va prezentam mai jos provocarile tehnice si solutiile acustice (bazate nu doar pe gips carton fonic) din proiect.

Amplasamentul viitorului club intr-o zona centrala a dus la o suita de exigente. In imprejurimi exista cladiri de locuit, spatii publice si cladiri de birouri. Nivelul de izolare acustica trebuia sa fie unul foarte ridicat pentru a nu perturba activitatile din vecinatate.

In acest sens, Siniat a pornit de la ipoteza in care in incinta clubului nivelul de zgomot va atinge limita pragului dureros de 130dB. Am dorit reducerea acestuia ca nivel de intensitate sonora masurat in imediata apropiere a elementelor de inchidere pana la valoarea de 55dB. Acest lucru a implicat folosirea unor programe de calcul specifice si analizarea unor modele de sisteme de gips-carton capabile sa satisfaca exigentele impuse de beneficiar.

Izolare fonica pereti de club - studiu de caz

O solutie aparte a reprezentat-o sistemul de placare a peretelui de inchidere perimetrala realizat din BCA si a presupus realizarea a 2 tipuri de placari interconectate dintre care primul sistem de placare satisface si conditia de rezistenta la actiunea focului EI 90min impusa prin scenariul la foc iar cea de-a doua completeaza necesarul de protectie acustica. Primul sistem de placare are in componenta profile metalice NIDA Metal CW/UW100 fixate de suportul portant de BCA prin intermediul unor dibluri metalice. De acestea s-au fixat 2 straturi de placi LaDura 12.5 + 1 strat de placi NIDA Flam 15. Al doilea sistem de placare a pastrat tipul de structura metalica insa a fost placat cu 4 straturi de placi LaDura 12.5. Cele doua sisteme au fost interconectate prin intermediul conectorilor Phoni SL Medium 410 cu scopul de a inlatura transmisiile prin fixarea directa metal-metal. In interiorul structurii metalice s-a dispus si vata minerala cu densitatea de 20kg/mc.

Izolare fonica pereti de club - studiu de caz

Alegerea placilor LaDura nu a fost intamplatoare. Are o densitate ridicata si miezul are in componenta fibre lemnoase de esenta tare fapt ce ii confera proprietati acustice ridicate. De asemenea, are o rezistenta la impact ridicata, evitand riscuri cauzate de lovire sau sprijinire a unor obiecte din astfel de incinte. Dar ofera si posibilitatea de ancorare a diverselor obiecte in consola – foarte util in conditiile in care beneficiarul a dorit sa ancoreze sistemul de sonorizare direct de aceste sisteme. Mai jos se pot observa modul de alcatuire a acestui tip de sistem si note de calcul pentru estimarea acustica a proprietatilor sistemului.

Pentru solutii tehnice similare, puteti contacta oricand Departamentul Tehnic Siniat.

Izolare fonica pereti de club - studiu de caz
Izolare fonica pereti de club - studiu de caz
< Back

 

 

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile