Solutii agrementate cu rezistenta la foc (1)

Protectia structurilor portante

Sub umbrela Etex Building Performance, echipele Siniat si Promat lucreaza impreuna pentru a furniza cele mai competitive sisteme cu rezistenta la actiunea focului.

Plecand de la solutiile marca Siniat - ce folosesc gips carton rezistent la foc - particularitatile fiecarui proiect in parte aduc atat provocari tehnice cat si oportunitatea aplicarii unor solutii speciale marca Promat.

In continuare vom detalia protectia la foc astructurilor portante, atat din perspectiva arhitecturala cat si din cea tehnico-economica.
Alegerea unei solutii de protectie a elementelor structurale ale unei cladiri se realizeaza tinand cont de mai multe aspecte: amplasarea pe cladire si pretentiile arhitecturale, pozitionarea acestora in functie de elementele de compartimentare fara sau cu rezistenta la foc, detalii de proiectare structurala (Temperatura Critica si Factor de Masivitate), numar de laturi protejate si evident nivelul de protectie in minute conform scenariului de securitate la incendiu.
Luam in ordine aceste cateva date de intrare si incepem cu pretentiile arhitecturale, si anume finisajul dorit al elementelor structurale. Fie ca vorbim de elemente din beton armat sau metalice, pozitia acestora pe cladire dicteaza finisajul in stransa coordonare cu optimizarea economica. In cazul subsolurilor, a parcajelor, depozite sau elemente inglobate in alte sisteme de finisaj, adica spatii in care de cele mai multe ori nu avem nevoie de finisaje pretentioase, varianta potrivita poate fi torcretarea cu mortare Promat pe suprafetele perimetrale ale elementului portant. Alegerea se valideaza daca suprafetele vizate nu vor reprezenta suport pentru alte elemente de constructie (ex. Placari, instalatii...) care necesita instalare ulterioara, orice deteriorare locala afectand performantele de protectie la foc.
In cazul spatiilor locuibile - birouri sau centre comerciale, in functie de aspectul final al elementului de constructie, putem alege doua variante de protectie: vopsea termospumanta sau o placare Nida System. Avantajul solutiei cu placi gips carton este acela ca se pot obtine forme geometrice similare pentru acelasi spatiu functional, impreuna cu usurinta de montaj. Printre avantajele aduse de solutia cu vopselele termospumante putem mentiona salvarea spatiului util si pastrarea aspectului initial al elementului. De asemenea, vopselele termospumante pot fi aplicate si pe elemente metalice amplasate la exteriorul cladirii.
Functiunile industriale atrag de cele mai multe ori doar cerinte functionale. Gama de placi Promatect completeaza lista deja mentionata cu inca o posibila optiune tehnica, acestea pot fi instalate fara a mai fi nevoie de structuri aditionale.
O situatie des intalnita in proiecte este acela al stalpilor de rezistenta inglobati in sistemele de pereti gips carton Nida System cu rezistenta la foc, situatie care produce de cele mai multe ori confuzia ca elementele respective sunt deja protejate. Daca peretele si stalpii au aceeasi cerinta de protectie la foc, stalpul trebuie protejat in mod independent de sistemul de perete, tinand cont de faptul ca peretii Nida System ofera nivelul de protectie agrementata dintr-o parte in cealalta a lui. Astfel, se alege fie o placare Nida System, fie o solutie Promat cu placa, mortar sau vopsea.

Fatada rezistenta la foc EI130

Dupa analiza arhitecturala, cerintele tehnice definesc solutia finala. Informatii ca Temperatura Critica, Numar laturi de protectie si Nivelul de protectie in minute sunt necesare pentru alegerea solutiei tehnice finale.
Solutiile Siniat care acopera aceasta gama de aplicatii sunt: Nida System pentru structuri de otel, peretii si placarile Nida System. Ambele au niveluri de protectie intre 15 si 180 minute. Pentru a alege sistemul potrivit, folositi selectorul de sisteme gips carton.
Solutiile Promat sunt: Placari Promatect, Mortare Promaspray si Vopsele Promapaint, niveluri de protectie variabile intre 15 si 360 minute.

Pentru solutii tehnice personalizate, ne puteti contacta folosind pagina de suport tehnic.

< Back

 

 

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile