Plafoanele suspendate - asigurarea stabilitatii

Partea 1. Cerinte structurale specifice plafoanelor suspendate din gips carton (tavane false). Asigurarea stabilitatii la incarcari orizontale

Conform normativului de proiectare seismica P100-1/2013, plafoanele suspendate (denumite popular si tavane false) sunt componente nestructurale din categoria A4 (bCNS=1, qCNS=2.50) care trebuie sa respecte o serie de cerinte specifice. Extrase din normativul mai sus mentionat, cele mai importante sunt:

  • Structura de sustinere a placilor din gips carton trebuie sa asigure rezistenta si stabilitate la principalele actiuni (seism orizontal si vertical, presiuni interioare, permanente);
  • Plafoanele cu suprafata ≥ 250 m2 vor fi divizate in zone cu suprafata ≤ 250 m2 prin rosturi de separare sau prin pereti dezvoltati pe toata inaltimea etajului. Se poate renunta la aceasta masura daca se demonstreaza prin calcul ca sistemul de fixare poate prelua integral deplasarile laterale ale tavanului;
  • Se vor prevedea masuri pentru a permite deplasarea libera a tavanului in vecinatatea capetelor de sprinklere sau a altor piese care traverseaza tavanul;
  • In cazul in care tavanul are cote de nivel diferite, stabilitatea laterala a fiecarei zone va fi asigurata printr-un sistem propriu de blocare a deplasarilor laterale (contravantuiri);
  • Conductele, canalele de ventilatie, cablurile electrice si alte elemente de instalatii nu for fi fixate de tavanul fals suspendat din gips carton.
Plafoanele suspendate - asigurarea stabilitatii

Asigurarea stabilitatii plafoanelor suspendate (tavanelor false) la miscari orizontale se poate realiza in mai multe moduri, functie de inaltimea de suspendate si de arhitectura plafonului (izolat, continuu…).

Tavanele care folosesc bride reglabile nu au nevoie de contravantuiri, datorita inaltimii mici pe care o poate asigura acest sistem de suspendare. Plafoanele suspendate care sunt construite cu ansambluri de suspendare nonius si racord de suspensie (tiranti), adica cele care asigura o inaltime de suspendare mai mare de 25 cm, trebuiesc asigurate la miscari orizontale.

In situatiile in care inaltimea maxima de suspendare a plafonului este in intervalul 1.50 – 2.0 m, tavanele din gips carton se pot contravantui folosind profile metalice din gama NIDA Metal (CD60* 0.60mm, CW/UW 50, 75, 100 *.60mm) dispuse in forma de X sau V. Acestea pot fi in sectiune simpla sau cheson (CW-UW). Prinderea la partea inferioara se va realiza numai de structura metalica secundara a plafonului, iar la partea superioara de structura de rezistenta a cladirii. In imaginea de mai jos este prezentata situatia unui plafon stabilizat cu contravantuiri in forma de V, folosindu-se profile NIDA Metal CD60.

Plafoanele suspendate - asigurarea stabilitatii

Daca inaltimea de suspendare a tavanului din gips carton este mai mare de 2.0 m atunci se impune proiectarea si constructia unei structuri metalice independente care sa poata prelua incarcarile de la plafon si sa le transmita la structura de rezistenta a cladirii. Pentru optimizarea costurilor aferentei acestei structuri, se poate alege varianta in care acest ansamblu sa fie dispus la pas de aproximativ 5.0 m, astfel sa preia doar incarcarile orizontale de la plafon. Restul incarcarilor verticale pot fi preluate de sistemul de suspendare tip Nonius sau Racord de suspensie.

In acest caz, plafonul va avea doua tipuri de ansambluri de suspendare: brida reglabila (pentru fixare pe grinda metalica) si Nonius/Tiranti.
Un aspect important la proiectarea si constructia acestei structuri metalice este pozitionarea grinzii metalice (GM). Aceasta trebuie sa fie directionata perpendicular pe profilele secundare CD60 ale tavanului gips carton NIDA.
In imaginea urmatoare este detaliat acest caz.

Plafoanele suspendate - asigurarea stabilitatii

Un alt criteriu care stabileste modalitatea de contravantuire a plafoanelor suspendate este arhitectura acestora. In cazul tavanelor izolate, sistemul de contravantuire va fi dispus pe ambele directii principale dupa cum urmeaza: perimetrul va fi contravantuit pe zonele de colt si intermediar la pas de 5.0m; zona centrala a plafonului va fi contravantuita la pas de 5.0m.

Plafoanele suspendate - asigurarea stabilitatii

In cazul plafoanelor izolate care au o latura fixata rigid de structura cladirii la nivelul structurii NIDA Metal CD60/UD30 (sau de alte elemente nestructurale cu capacitate de preluare a fortelor orizontale) se vor dispune contravantuiri doar pe directie paralela cu latura rigida, dupa acelelasi criterii descrise mai sus.

Plafoanele suspendate - asigurarea stabilitatii

In cazul plafoanelor cu doua laturi fixate rigid, atunci plafonul respectiv va fi contravantuit functie de lungimile plafonului. Daca lungimile perpendiculare pe laturile fixate rigid sunt mai mari de 5...7m, atunci sistemul de contravantuire va fi dispus si pe aceste laturi. Mai multe detalii sunt prezentate in continuare.

Plafoanele suspendate - asigurarea stabilitatii

Implementarea acestor detalii in proiecte se va face de catre proiectantul de spacialitate al cladirii, tinand cont de particularitatile proiectului.

Echipa Siniat asigura suport atat in faza de proiectare, cat si in cea de executie a plafoanelor suspendate din gips carton (tavane false). Trebuie doar sa ne contactati folosind pagina de contact sau formularul pentru solicitari tehnice.

< Back

 

 

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile