Despre tencuială

Introducere despre tencuială – ce este și care este rostul ei?

Așa cum în toate domeniile din zilele noastre tehnologiile avansează cu pași rapizi spre o îmbunătățire a calității și a vitezei de execuție, nici domeniul tencuielilor nu a rămas în urmă. S-au dezvoltat procedee și tehnologii noi de aplicare a tencuielilor, având că principale ținte:

  • Rezistența crescută la fisuri
  • Durabilitatea
  • Gradul avansat de finisare
  • Viteză de lucru și ușurință în aplicare

Ce este tencuiala?

Tencuiala este denumirea generică a mortarelor aplicate pe suporturi din cărămidă, beton și BCA, în scopul obținerii unor suprafețe bine nivelate, uniforme și rezistente în timp.

Tipuri de tencuială (interior / exterior) - caracteristici

Tencuieli de exterior

La exteriorul clădirilor, în prezent, se practică mai puțin tencuiala cu scopul de a nivela suprafețele, deoarece planeitatea se obține în urma izolărilor termice. Prin urmare, s-au dezvoltat mult tencuielile decorative, care sunt gata colorate. Ele se folosesc ca o masă de șpaclu și constituie stratul exterior final al clădirii. Aceste tencuieli au nevoie de o rezistență crescută la intemperii, îngheț / dezgheț și decolorare (în cazul celor decorative).

Tencuieli de interior

La interiorul clădirilor, tencuielile au că principală țintă nivelarea pereților, a tavanelor, umplerea glafurilor și realizarea unei suprafețe netede, care să necesite cât mai puține etape până la aplicarea vopselei. Acestea trebuie să fie rezistente la fisuri, să permită respirația pereților și nu în ultimul rând, să aibă o aderență foarte bună la suport (cărămidă, BCA, beton). Spre deosebire de tencuielile de exterior, avem două clase de tencuieli de interior, care se diferențiază prin componentul prinicipal al formulei: ipsos sau ciment.

În cazul tencuielilor de ciment:

  • consumul specific este în medie de 15 kg per metru pătrat de perete
  • suprafața finală are nevoie de minim 2 straturi adiționale de glet de ipsos pentru a obține o suprafață finisată, gata de vopsire.

În cazul tencuielilor de ipsos:

  • consumul specific poate să ajungă până la 8.5 kg per metru pătrat de perete (în cazul Adera Strato)
  • se poate aplică opțional un singur strat foarte subțire de glet
Despre tencuială

Tipuri de tencuială (pe bază de ipsos): manuală / mecanizată

Tencuiala pe bază de ipsos este obținută din mortarul în a cărui compoziție este prezent cu preponderență ipsosul alături de alți compuși minerali. Acest lucru îi conferă tencuielii o serie de avantaje în obținerea unor suprafețe mai durabile și pregătite pentru vopsit. Formulele tencuielilor s-au optimizat la nivelul cerințelor de calitate și lucrabilitate, atât ale constructorilor, cât și ale beneficiarilor/utilizatorilor finali. Tencuielile de ipsos de generație nouă permit încărcarea suportului până la grosimi de 4 cm pe strat, fără riscul de apariție a fisurilor. Un alt aspect important care se urmărește la acest produs este consumul mic de material pe metru pătrat, care se obține, de asemenea, în urmă unor formule de calitate, fără a afecta celelalte caracteristici. Tencuielile pe bază de ipsos se folosesc doar la interior, pe diferite suporturi, și se aplică manual sau mecanizat, în funcție de recomandările producătorului. Printr-o tehnologie a aplicării foarte bine definită (găsiți filmele de prezentare Adera Strato și Adera Fybro pe YouTube), se câștigă timp în viteză de execuție a lucrării, cu obținerea unor rezultate de excepție.

Tencuielile manuale

Sunt obținute din mortare gata preparate, fiind nevoie doar de adăugarea unei cantități potrivite de apă și de omogenizare. Acestea sunt optimizate în scopul aplicării lor manuale (timp de lucru și lucrabilitate). Cea mai eficientă tencuială manuală este Adera Fybro, care poate fi utilizată fără aplicarea plasei de fibră de sticlă, ea având deja fibră de sticlă în compoziție.

Despre tencuială

Tencuielile mecanizate

Sunt concepute în scopul aplicării mecanizate, cu mașini de tencuit. Astfel, amestecul de material cu apă și aplicarea pastei obținute pe suport se efectuează mecanizat. Datorită mecanizării acestor operațiuni costurile de manoperă sunt reduse iar efortul depus de echipele de aplicatori este diminuat. Pentru o echipa formată din 3 persoane, ritmul de lucru/aplicare în cazul unei tencuieli mecanizate de ipsos poate să ajungă până la 200-300 mp pe zi în cazul suprafețelor pregătite în prealabil.

Tencuiala de ipsos versus tencuiala de ciment

Avantajele nete ale tencuielii de ipsos comparativ cu tencuiala de ciment sunt multe. Le gășiți pe cele esențiale mai jos:

Consumul

Consumul de tencuială pe mp este un element important în alegerea unei soluții pe șantier. Deși cumpărăm sacul de tencuiala la kg, pe noi ne interesează volumul obținut dintr-un sac. Prin urmare, cu un sac de 40 kg tencuială ciment obținem în medie 2,4 mp tencuiți la 1 cm grosime în timp ce cu un sac de Adera Strato la 30 kg se pot tencui 3,5 mp de perete ,la aceeași grosime.

Finisarea

Prin finisarea tencuielii urmărim aducerea suprafeței finale aproape de perfecțiune, în așa fel încât să fie necesare cât mai puține operațiuni înainte de vopsire. Pe tencuiala de ciment avem nevoie de două straturi de glet, datorită granulației acesteia, cu un consum mare la gletul de încărcare (aprox. 2 kg/mp). În cazul tencuielii de ipsos este nevoie doar de un strat de glet cu un consum de aprox. 0,2 kg/mp.

Microclimatul încăperii

Acesta joacă un rol important în ambientul locuinței și se referă la reglarea umidității aerului din încăpere (respirația pereților). Tencuiala de ciment este recunoscută că fiind un material static, ce nu absoarbe și nu cedează umiditate, ceea ce o recomandă pentru utilizarea la exterior și în locurile unde vrem să păstrăm un microclimat rece în mod constant (ex. crame de vinuri). Tencuiala de ipsos pe de altă parte, este recomandată la interior datorită proprietății de higroscopicitate a ipsosului (de a absorbi și de a ceda apă) iar această proprietate permite peretelui să respire . Această proprietate este și mai mult pusă în valoare dacă finisarea tencuielii se face cu un glet pe baza de ipsos iar vopseaua aplicată va fi una care ,,respiră’’. Tencuiala de ipsos este în sine o tencuiala ,,caldă”, iar ipsosul provenit din roca minerală de gips are proprietăți termoizolante și este de asemenea prietenoasă cu mediul.

Costurile pe metru pătrat ale tencuielii pe bază de ipsos sunt mai reduse decât în cazul tencuielii de ciment, dacă privim în ansamblu toate etapele de lucru, costul materialelor și al forței de muncă, până la stadiul de vopsea aplicată pe suport.

Tabelele sunt orientative și calculele raportate la o medie a prețurilor din piață în anul 2020:

Componenta calcul Tencuiala var ciment UM Tencuiala ipsos Adera Strato UM
Pret pe sac 19 ron/40 kg 21 ron/25 kg
Consum specific 14 kg/mp 8 kg/mp
Pret tencuiala /mp 6.65 ron/mp 5.60 ron/mp
Manopera 15 ron/mp 20 ron/mp
Glet incarcare 21 ron/sac 0 ron/sac
Consum specific glet incarcare/mp/3 mm 4 kg/mp 0 kg/mp
Cost glet incarcare la 4 mm (doua straturi) 4.2 ron/mp 0 ron/mp
Glet finisare 30 ron/sac 30 ron/sac
Consum specific glet finisare la 1 mm 0.8 kg/mp 0.6 kg/mp
Cost glet finisare la 1 mm 1.2 ron/mp 0.9 ron/mp
Manopera glet incarcare 2 straturi 10 ron/mp 0 ron/mp
Manopera glet finisare 5 ron/mp 5 ron/mp
Total cost 42.05 ron/mp 31.50 ron/mp

  

Componenta calcul Tencuiala var ciment armata cu plasa de fibra UM Adeziv armat cu plasa de fibra UM Tencuiala ipsos Adera Fybro UM
Pret pe sac 19 ron/40 kg 15 ron/25 kg 30 ron/25 kg
Consum specific 15 kg/mp 15 kg/mp 8 kg/mp
Pret tencuiala /mp 7.13 ron/mp 9.00 ron/mp 8.00 ron/mp
Manopera 13 ron/mp 15 ron/mp 20 ron/mp
plasa de Fibra 2 ron/mp 2 ron/mp 0 ron/mp
Glet incarcare 18 ron/sac 18 ron/sac 0 ron/sac
Consum specific glet incarcare/mp/3 mm 4 kg/mp 4 kg/mp 0 kg/mp
Cost glet incarcare la 4 mm (doua straturi) 3.6 ron/mp 3.6 ron/mp 0 ron/mp
Glet finisare 28 ron/sac 30 ron/sac 30 ron/sac
Consum specific glet finisare la 1 mm 0.6 kg/mp 0.6 kg/mp 0.6 kg/mp
Cost glet finisare la 1 mm 0.84 ron/mp 0.9 ron/mp 0.9 ron/mp
Manopera glet incarcare 2 straturi 10 ron/mp 10 ron/mp 0 ron/mp
Manopera glet finisare 5 ron/mp 5 ron/mp 5 ron/mp
Total cost 41.57 ron/mp 45.50 ron/mp 33.90 ron/mp

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile