Montaj perete fibrociment - Ghid

Ai nevoie de următoarele materiale:

Debitare profile

1. Debitare profile

Se debitează profilele UW şi CW la dimensiunile necesare. Pe spatele profilelor UW se lipeşte banda de etanşare monoadezivă, pentru a acoperi eventualele denivelări şi a ajuta la acustica placării. Fixaţi profilele UW cu dibluri sau şuruburi, la un pas de 500 mm; întâi pe pardoseală şi apoi pe tavan.

Instalare structura perimetrala

2. Închidere structură perimetrală

Pe capetele peretelui se instalează profilul CW pentru a realiza încadramentul; pe spatele acestuia se lipeşte banda de etanşare monoadezivă.

Instalare montanti

3. Instalare montanţi

Instalarea structurii – toate profilele CW se vor instala în aceeaşi direcţie la un pas de 605 mm, fixarea lor în profilele UW se va face cu şuruburile FlatHead.

Debitare fibrociment

4. Debitare placă Cementex

Se debitează placa Cementex la înălţimile necesare. Se recomandă debitarea plăcii cu un ferăstrău circular.

Montare perete ficnrociment

5. Montare placă fibrociment Cementex

Folosiţi prima dată o placă întreagă. Adăugaţi ştraif de placă dacă e cazul pe înălţime. Fixaţi plăcile pe structura cu autoperforante Hydropanel la o distanţă de 300 mm între şuruburi, şi 15 mm de marginea plăcii. Între plăci trebuie lăsat un rost de 3-5 mm. Plăcile se montează alternativ cu o decalare a rosturilor pe verticală de 400 mm. IMPORTANT: Nu sunt permise îmbinări încrucişate.

Finisare fibrociment

6. Tratarea rosturilor, finisarea

Se aplică grund pe întreaga suprafaţă şi pe cea a rosturilor. Rosturile sunt umplute cu masă de şpaclu pe bază de ciment şi se aplică banda de îmbinare din fibră de sticlă pe acestea. Se realizează întâi acoperirea rosturilor verticale şi apoi a celor orizontale; la final se aplică masa de şpaclu şi pe şuruburi.

Tips & Tricks

  • Pentru montajul la exterior este recomandată folosirea profilelor şi accesoriilor din clasa de corozivitate C3 sau chiar C5, dacă sunt expuse la salinitate crescută şi mediu toxic.
  • Pentru a preveni formarea petelor permanente de pe suprafaţa plăcilor, se recomandă ca praful provenit din operaţiunile de tăiere și găurire să fie îndepărtat imediat de pe suprafaţa plăcilor cu ajutorul unui prosop uscat din microfibră, fie aspirat cu un echipament eficient de extracţie și colectare a prafului (aspirator).
  • Plăcile trebuie să fie uscate înainte de aplicarea diferitelor tratamente pe suprafaţa acestora (masă de șpaclu, adeziv...). De exemplu, nu se recomandă aplicarea tratamentului de suprafaţă imediat după ploaie.
  • Montajul plăcilor se va efectua în intervalul de temperaturi 5 - 40 °C.
  • Aplicarea sistemelor de finisaj peste plăcile Cementex se va realiza la minim 24 de ore după instalarea plăcilor Cementex pe structură. Aceasta este perioada în care plăcile se aclimatizează în condiţiile finale de lucru.

Măsuri de protecţie

  • Se recomandă ca praful provenit din operaţiunile de tăiere și găurire a plăcilor Cementex să fie aspirat și colectat cu ajutorul unui echipament eficient tip aspirator,
  • În timpul operaţiunilor de manevrare, debitare și găurire a plăcilor, se recomandă ca operatorul/ instalatorul să utilizeze instrumente adecvate și să poarte echipament de protecţie: cască, ochelari, mănuși, bocanci, mască de praf tip FFP2 sau un echipament mai eficient conform cu EN 149:2001,
  • Debitarea și găurirea plăcilor trebuie efectuate în spaţii uscate și ventilate,
  • Plăcile pot fi tăiate cu un fierăstrău electric sau cu unul manual,
  • Pentru a preveni vibraţia plăcilor in timpul operaţiunilor de tăiere și găurire, acestea trebuie așezate și fixate pe un suport neted și stabil.

Vezi și versiunea video a ghidului de montaj:

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile