Cum se aplica tencuiala armata cu fibre

Tencuiala cu fibra

Adera Fybro - tencuiala pe bază de ipsos, armată cu fibre, de la Siniat, este soluția care înlocuiește utilizarea plasei din fibră de sticlă și se aplică direct, pe orice zidărie interioară, pentru a obține, într-un singur strat, o suprafață neteda pregatita pentru aplicarea stratului final de glet de finisare.

Domenii de utilizare

  • Pentru tencuieli interioare (pereti, tavane) rezistente la deformari (caramida, BCA, beton)
  • Pentru renovari
  • Pentru tencuieli prelucrate ornamental – tip “Vintage”
  • Pentru a acoperi diferite tipuri de instalatii (cum ar fi sistemele de răcire/incalzire)

1. Pregătirea suprafeţei

Ca să asigurăm o planeitate perfectă, montăm în prealabil profilele martor W6 sau W10, cu 24 de ore înainte de realizarea tencuirii.Daca este cazul, tot în această etapă montăm și colțarele de tencuială pentru protejarea muchiilor exterioare. Atat in cazul suprafețelor puternic absorbante - cum sunt zidăriile din cărămidă sau BCA cat și a suprafețelor neabsorbante de tip beton, e important ca peretele să fie pregătit în prealabil cu amorsa potrivită. (Adera Beto Primer pentru suprafețelor neabsorbante de tip beton sau Adera Primer Universal pentru suprafetele absorbante precum zidarie sau BCA).

Pregatire perete pentru tencuire

2. Prepararea materialului

Intr-o cuvă curată cu o capacitate de 50 - 60 litri, turnăm cca. 15 litri de apă curate, fara impuritati. Presaram in cuva un sac de Adera Fybro de 25 kg si asteptam circa 30 de secunde pentru ca praful sa se imbibe cu apa. Amestecăm cu mixerul, la turație mică, până când obținem o pastă omogenă. Dacă pasta obținută este prea consistentă, mai adăugăm apă până când obținem consistența optimă (ATENȚIE - ca să nu accelerăm timpul de priză și să nu îngreunăm omogenizarea, nu adăugăm niciodată praf în amestecul inițial). Pasta Adera Fybro este gata.
Preparare tencuiala cu fibra

3. Aplicarea pe suport

Pentru ca prin utilizarea tencuielii Adera Fybro este eliminam folosirea plasei din fibra de sticla, putem trece direct la aplicarea produsului. Folosim mistria sau canciocul ca să aplicăm tencuiala pe suport, între profilele martor montate anterior.
Aplicare tencuiala Siniat

4. Nivelarea

După ce am încărcat tencuiala pe suport, folosim dreptarul h sau trapez ca să întindem uniform, pe toată suprafața, cantitatea necesară de mortar.
Cum se niveleaza tencuiala

Dupa ce am încheiat operațiunea de nivelare, scoatem profilele W6 sau W10 montate anterior și umplem golurile cu mortar.

Cum se folosesc profilele de tencuiala
Driscuire tencuiala

După 40 de minute de la nivelarea tencuielii, răzuim toată suprafața tencuită, folosind șpaclul lamelar sau dreptarul trapez. Folosim pasta obținută la răzuire pentru umplerea eventualelor goluri sau imperfecțiuni.

5. Finisarea tencuielii

Finisarea tencuielii Adera Fybro se poate face în doua variante: gletuire si drișcuire.
Cum se gletuieste tencuiala

Finisarea prin gletuire

Ca sa asiguram planeitatea pe o suprafață cât mai întinsă, pentru finisare vom folosi șpaclul lamelar sau gletiera mare. După încheierea acestei operațiuni, lăsăm peretele să se usuce timp de 48 pana la 96 de ore. Pe peretele uscat, se aplica unul - doua straturi de Adera Finna. Nu mai este necesara utilizarea unui glet de nivelare.

Driscuire perete

Finisarea prin drișcuire

După 35-40 de minute de la răzuire, în momentul în care tencuiala începe să se întărească, drișcuim suprafața cu mișcări circulare, folosind drișca cu burete înmuiată în apă. Pasta obținută prin drișcuirea tencuielii este foarte fină și poate fi folosită la finisarea tencuielii. Dacă am optat să finisăm tencuiala Adera Fybro prin drișcuire, este recomandată aplicarea gletului Adera Liss pentru obtinerea unei suprafete foarte fine.

Beneficii

Cu un timp de finalizare cu până la 50% mai scurt decât în cazurile în care sunt folosite plasa de fibră și glet de nivelare, peretele tencuit cu Adera Fybro arată mai bine și previne eficient apariția fisurilor. În plus, dacă scazi plasa de fibră, gletul de nivelare și manoperă pentru aplicarea celor 2 materiale, rezultatul este evident: Adera Fybro îți reduce din costuri.

Beneficii fibra tencuiala

Aplicaţii suplimentare

O imitație de cărămidă aparență sau un aspect vintage de tencuiala fără finisare, pot fi obținute ușor și cu rezultate spectaculoase. În mâinile meșterului priceput, Adera Fybro este mai mult decât o simplă tencuiala.

Aplicatii tencuiala

Poți urmări și versiunea video a ghidului aplicarea corecta a Adera Fybro pe Youtube sau poți vedea și alte ghiduri video de pe site-ul nostru.

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile