Lumini și umbre - Ghid iluminat interior

Lumini si umbre - Ghid iluminat interior

Iluminatul este unul dintre cele mai importante aspecte ale oricărui interior, deoarece influenţează în mod decisiv atmosfera interioară și o face plăcută, veselă, romantică sau sumbră. Rolul funcţional al iluminatului este extrem de important. Un spaţiu iluminat corespunzător facilitează și accelerează toate activităţile. Acest lucru este evident mai ales în birouri, camere pentru copii, muzee etc. Iluminatul trebuie să fie proiectat încă de la început, ca parte a proiectului de arhitectură iniţial. Datorită flexibilităţii și performanţei lor, sistemele de gips-carton reprezintă un suport ideal pentru fixarea surselor de iluminat. Dar, mai întâi de toate, este important să înţelegem ce tipuri de iluminat interior există, cum se obţine efectul dorit și cum pot contribui sistemele de gips-carton la acest lucru.

Tipuri de iluminat

Există două tipuri de iluminat interior: natural și artificial. În ceea ce privește iluminatul artificial, există mai multe categorii bazate pe funcţia de bază, dar definiţia general acceptată de arhitecţii din întreaga lume este că există 4 tipuri de bază:

Iluminat general

Iluminat general

Iluminatul general este un strat uniform de lumină ce acoperă o încăpere în întregime.

Iluminat ambiental

Iluminat ambiental

Iluminatul ambiental constă în utilizarea luminii pentru a crea o atmosferă într-o încăpere.

Iluminat dirijat

Iluminat dirijat

Iluminatul dirijat este destinat sarcinilor pe care o persoană le desfășoară într-un spaţiu limitat.

Iluminat de accent

Iluminat de accent

Iluminatul de accent este utilizat în principal pentru a ilumina un anumit punct de interes, cum ar fi un tablou, o nișă, un raft.

Iluminat general

Iluminatul general

Iluminatul general reprezintă acel strat uniform de lumină ce poate acoperi o încăpere în întregime. Acesta trebuie să asigure un nivel cât mai uniform în tot interiorul, fără a fi perturbat sau fără a fi suplimentat de alte surse de lumină. Scopul general este să faciliteze deplasarea prin încăpere, identificarea obiectelor din jur astfel încât majoritatea activităţilor să se desfăşoare fără riscuri pentru toate persoanele ce tranzitează acest spaţiu. Superioritatea sa faţă de alte surse de lumină se caracterizează prin capacitatea de a compensa luminozitatea ecranelor de calculator și a televizoarelor, evitându-se astfel reflexiile deranjante și oboseala ochilor.

Plafoanele suspendate din gips-carton și iluminatul general

În funcţie de dimensiunea și înălţimea încăperii, plafonierele ancorate sau candelabrele sunt cel mai adesea folosite ca surse de lumină generală. Trebuie avut grijă ca tavanul din gips-carton să poată suporta o greutate totală suspendată de maximum 7 kilograme pe metru pătrat. În cazul candelabrelor, acest lucru poate fi dificil, deci este foarte important ca greutatea lor să fie suspendată de podeaua de beton de deasupra prin intermediul unui suport care va trece prin tavanul de gips-carton fără contact fizic.
În cazul încăperilor de mai mici dimensiuni, pot fi utilizate lămpi încastrate cu tehnologii mai noi, care sunt suficient de puternice pentru a fi sursa de lumină dominantă. Greutatea lor nu depășește aproape niciodată capacitatea critică de încărcare a tavanului, astfel încât pot fi suspendate direct de tavanul de ipsos cu ajutorul unor știfturi integrate.

Plăci recomandate:

  • suspendare >7 kg/m²
  • suspendare <7 kg/m²
Iluminat ambiental

Iluminatul ambiental

Iluminatul ambiental este o completare firească a categoriei de iluminat general. O caracteristică comună este că luminează întreaga sau cea mai mare parte a încăperii. Diferenţa rezidă în modalitatea de transmitere a luminii: iluminarea ambientală este indirectă și, prin urmare, mai blândă decât cea generală. Prin urmare, razele de lumină nu se îndreaptă direct spre obiectele din cameră, astfel încât nu se creează umbre. Tehnologiile moderne de control al iluminatului, cum ar fi reglarea intensităţii luminoase și schimbarea culorii, sunt utilizate cel mai frecvent pentru iluminatul ambiental.
În practică, acest tip de iluminat este adesea folosit pentru a crea impresia unei forme și dimensiuni diferite ale camerei. În fine, în încăperile fără ferestre și lumină naturală, iluminatul ambiental se impune ca o alternativă firească.

Plafoanele suspendate și iluminatul ambiental

Caracterul indirect al iluminatului ambiental înseamnă că sursa de lumină este protejată de restul încăperii, dar rămâne un spaţiu îngust prin care lumina va pătrunde prin reflexie. O astfel de cerinţă complexă poate fi îndeplinită prin utilizarea unor materiale flexibile, cum ar fi plăcile de gips-carton. Acestea deschid posibilitatea de a crea suprafeţe curbe, care sunt deosebit de populare printre arhitecţi.
De cele mai multe ori, carcasele surselor de iluminat ambiental sunt concepute pentru a aduce și beneficii practice utilizatorilor spaţiului. În colţurile încăperilor sau pe suprafaţa tavanului există întotdeauna diverse instalaţii care trebuie mascate din motive estetice.

Plăci recomandate:

Iluminat cu reflexie pe verticală

Iluminat cu reflexie pe orizontală

Tipuri de sursă de lumină

Alegerea tradiţională pentru iluminatul ambiental sunt tuburile fluorescente. Totuși, în ultimul deceniu, tehnologia LED a devenit din ce în ce mai apreciată, cu surse de iluminat montate pe profiluri din aluminiu pentru o disipare optimă a căldurii, cu capace prismatice. Cu ajutorul unui comutator cu intensitate reglabilă, iluminatul boltit poate fi atenuat. Este disponibilă o gamă largă de LED-uri, de la alb cald, lumină naturală și chiar module RGB cu schimbare de culoare.

Iluminat dirijat si de accent

Iluminatul dirijat și de accent

Iluminatul dirijat și de accent fac parte din a doua familie de iluminat interior, rolul lor fiind de a direcţiona lumina către un spaţiu foarte limitat. Iluminatul dirijat este o necesitate inevitabilă în spaţiile de lucru, cum ar fi bucătăriile, bibliotecile, atelierele, dar și dormitoare, camere de zi și cele pentru copii. Este de așteptat ca acestea să aibă o putere mai mare decât majoritatea celorlalte corpuri de iluminat.
Cele mai frecvente modele sunt corpurile de iluminat independente sub formă de suporturi de perete, dar luminile integrate într-o oglindă de baie aparţin tot acestui grup. Iluminatul de accent are o funcţie specială de evidenţiere a unui anumit element dintr-o încăpere. Spoturile care pun în evidenţă operele de artă, sculpturile și obiectele din dulapuri sau de pe piedestaluri sunt exemple de iluminat de accent care pun în valoare piesele sau creează efecte dramatice.

Iluminat dirijat

Iluminat de accent

Pereţii din gips-carton și iluminatul dirijat și de accent

Atât iluminatul dirijat, cât și cel de accent au ca suport, în cele mai multe cazuri, un perete care maschează instalaţiile electrice de iluminat. Acest lucru impune arhitecţilor obligaţia de a utiliza plăci de gips-carton rezistente la foc pentru căptușirea pereţilor. În cazul băilor, este necesară o combinaţie de plăci de gips-carton rezistente la foc și la umiditate.
Totuși, mai ales în ceea ce privește iluminatul dirijat, cele mai recente tendinţe arhitecturale impun lămpi mai masive, a căror greutate trebuie să fie transferată în totalitate de perete și de construcţia acestuia. Instalarea de armături suplimentare în pereţi este o intervenţie de rutină pentru mulţi constructori, dar utilizarea plăcilor de gips-carton speciale de generaţie mai nouă elimină complet nevoia de armături, costurile sunt reduse și, în același timp, nevoia de rezistenţă la foc și la umiditate este complet îndeplinită.

Plăci cu duritate ridicată:

Tipuri de iluminat recomandate

Selectarea elementelor de iluminat este, de obicei, determinată de capacitatea financiară și de preferinţele personale. Totuși, ţinând cont de impactul lor asupra calităţii vieţii în interiorul locuinţelor, trebuie să cântăriţi avantajele și dezavantajele fiecărei soluţii înainte de face achiziţia.
Pentru a vă ajuta în acest sens, am creat un tabel cu opţiunile preferate și opusul acestora. Logica se bazează pe reflexia luminii pe suprafeţele înconjurătoare, ceea ce credem că este un factor important care ar trebui luat în considerare în etapa de proiectare a spaţiului.

Iluminat soclu vs abajur

Soclurile cu sau fără abajur inclus proiectează o lumină puternică pe suprafeţele înconjurătoare, evidenţiind variaţiile de suprafaţă, în timp ce aceeași opţiune cu abajur va direcţiona lumina spre cameră și invers faţă de tavan.

Corpuri incastrate neon

Corpurile de neon suspendate, fără panouri laterale, vor crea fără îndoială umbre la suprafaţă și cu denivelări minime, în timp ce lumina fluorescentă încastrată direcţionează lumina doar spre restul încăperii.

Iluminare spoturi incastrate

Luminile fluorescente circulare sau pătrate ancorate în tavan vor accentua variaţiile de suprafaţă, în timp ce luminile încastrate asigură o iluminare uniformă în jos.

Prevenirea luminii reflectate și a umbrelor

Atunci când se planifică instalarea unui plafon, efectul luminii reflectate ar trebui să fie unul de o importanţă ridicată. În teorie, efectul luminii reflectată depinde cel mai mult de calitatea finisajelor și de amplasarea surselor de lumină. Deși în portofoliul de produse Siniat se regăsește o gamă largă de produse pentru oferirea unui finisaj de calitate prin planeitate, experienţa ne dovedește că, în ceea ce privește plafoanele suspendate realizate din gips-carton, atingerea unui finisaj de calitate ideal este problematică. Indiferent cât de plană poate părea suprafaţa finisată, întotdeauna vor exista denivelării și deviaţii de la planeitate.
Există mai multe lucruri pe care designerii, antreprenorii și proprietarii de case ar trebui să le ia în considerare pentru a evita acest tip de situaţie.

Lumina imbinare gips carton

Îmbinările finisate sunt subiectul unei varietăţi de condiţii de iluminare. Intensitatea luminii este variabilă în timpul zilei, în funcţie de poziţia soarelui, condiţiile meteorologice, amplasarea ferestrelor, ușilor sau poziţia surselor de iluminat artificiale, cât și reflecţia luminii din vecinătăţi (clădiri cu faţada din sticlă sau elemente ceramice lucioase, piscine, alte surse de apa etc), ceea ce supune plafonul la surse de lumină difuze din multiple direcţii.
În acest caz, cea mai bună soluţie este aceea ca îmbinările plăcilor de gipscarton să fie amplasate perpendicular cu ferestrele sau alte deschideri largi.

Lumini și umbre - Ghid iluminat interior

În timpul nopţii, intensitatea variază din nou. Sursele de lumină cu putere ridicată vor avea un efect mai sever creând umbre și mai adânci pe suprafaţa plafonului. Cu cât lumina este mai albă, cu atât efectul va fi mai vizibil. Becurile economice nu oferă cele mai bune rezultate în acest sens, iar poziţia de amplasare a acestora este crucială.
Până acum, amplasarea surselor de lumină verticală, la nivelul plafonului s-a dovedit a fi o soluţie excelentă iar în acest sens, ar trebui să fie opţiune prioritară pentru proiectanţi.

Lumină laterală este una dintre cele mai frecvent utilizate modalităţi de iluminare a unei încăperi pentru a obţine un anumit efect. Aceasta implică raze de lumină care se deplasează paralel cu fundalul, peretele sau tavanul. Deși populară și adeseori utilizată, aceasta implică și anumite riscuri estetice, deoarece creează inevitabil umbre pe fundal, acolo unde există neregularităţi. Singura soluţie este aplicarea unei game complete de lucrări de finisare în conformitate cu clasificarea europeană Q.
Acesta prevede 4 niveluri de finisare, dintre care Q1 este cel mai simplu, în timp ce Q4 pregătește suprafeţele pentru cele mai înalte standarde decorative. Vezi ghidul despre nivelurile de finisare.

Muncitor pe scara deschide o trapa

Importanţa trapelor de acces

Fiecare aparat electrocasnic, inclusiv cele de iluminat, implică utilizarea de cabluri și diverse comutatoare, pe care dorim să le mascăm în spatele pereţilor și tavanului pentru a evita poluarea vizuală a spaţiului. Cu toate acestea, verificarea periodică a funcţionalităţii instalaţiilor, sau chiar a funcţionării acestora, necesită acces deplin. În astfel de situaţii, pentru a evita perforarea pereţilor sau tavanelor, se recomandă instalarea de trape de acces.

Trapele de acces sunt o soluţie excelentă și economică acolo unde este necesar accesul la cablurile electrice ascunse, grile de ventilaţie, conducte și alte instalaţii, dar și pentru a menţine valoarea estetică a spaţiului interior și, cel mai important, pentru a avea posibilitatea de a accesa rapid și simplu tot ce este în spatele lor. Siniat oferă o varietate largă de trape de acces, asamblate, cu construcţie ușoară, pe bază de aluminiu.

Acestea sunt compatibile cu sistemele Siniat, disponibile în diferite dimensiuni, inclusiv cele customizate, oferind flexibilitate în designul interior.

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile