Ce este placa din gips carton?

Gips cartonul este o placa rigida din gips turnat intre doua straturi de carton special. Este folosit pentru constructia de pereti despartitori, tavane si placari. De obicei se foloseste la interior, dar exista si placi speciale pentru fatade. Sistemele de gips carton au devenit alternativa la finisajele traditionale realizate cu zidarie, tencuiala si glet.

Sistemele de gipscarton ajuta constructorii si proiectantii sa indeplineasca reglementarile pentru rezistenta la foc, izolare fonica, absorbtie acustica si eficienta termica. De asemenea, ajuta si in zonele cu umezeala ridicata, prin folosirea placilor speciale.

  • Despre gips carton
  • Tipuri de gips carton
  • Ghiduri
  • Gips carton vs. zidarie
  • Gips cartonul si sustenabilitatea

Despre placa gips carton

Se mai numesc si altfel placile din gips-carton?

Placa din gips carton, sau pur si simplu gips carton, sunt variantele cele mai corecte. Se mai folosesc si variantele gips carton sau gipscarton. In Romania exista mai multe marci de gips carton, placile NIDA de la Siniat fiind una dintre ele. Chiar si international are mai multe denumiri.

Cum se folosesc placile din gips carton?

Utilizarea principala a gips cartonului este constructia de pereti despartitori, placari si tavane. Diverse placi de gips carton se folosesc la interior in apartamente, case, magazine, scoli, spitale, etc. Noile tipuri de placi pot fi folosite chiar si la fatade.

De ce sa folosesti placi din gips carton?

Gips cartonul are multe avantaje. In primul rand ofera o suprafata foarte neteda pentru a fi decorata. Apoi, este usoara, simplu de montat si poate fi folosita pentru design special precum peretii curbati. De asemenea, poate fi folosita pentru a indeplini toate reglementarile pentru rezistenta la foc, acustica, umezeala si izolare termica. Dar, pentru toate acestea este nevoie de nota maxima la capitolul montaj gips carton.

Care este cea mai bună placă din gips carton?

Nu există cea mai bună placă din gips carton, plăcile sunt bune în funcție de nevoia pe care o deservesc.

Ce tipuri de gips carton exista?

Există mai multe destinații pentru plăci și pentru fiecare nevoie, există cel puțin un tip de placă. Astfel, avem plăci din gips-carton:

  • pentru spații umede
  • anti incendiu
  • pentru izolare fonică
  • flexibile, pentru suprafețe curbe
  • perforate pentru corectie acustică si design deosebit
  • rezistente la impact și anti efracție
  • standard
  • pentru exterior
  • împotriva radiațiilor razelor X (conțin o foaie de plumb)
  • cu calități de purificarea a aerului

Ce culori au plăcile din gips-carton?

O convenție neoficială a alocat în funcție de destinație și anumite culori pentru plăcile din gips-carton:

Culoare placă gips-carton Destinație/Performanță
verde plăci rezistente la umiditate sau la umiditare și foc
roz sau roșu plăci rezistente la foc
albastru plăci pentru izolare fonica
galben placi din gips-carton pentru exterior
alb standard sau speciale

Ce dimensiuni au plăcile din gips-carton?

în România, întâlnim în general plăci cu următoarele dimensiuni:

  • grosime: 6.5mm, 9.5mm, 12.5mm, 15mm, 18mm
  • lățime: 600mm, 1200mm, 1250mm
  • lungime: 2000mm, 2500mm, 2600mm, 3000mm

Placile din gips carton – “Cum se”

Cum se monteaza gips cartonul?

Placile din gips carton ar trebui montate pe structura metalica (profile metalice) sau pe structura de lemn. Pentru cele mai bune rezultate la capitolul "montaj gips carton" Siniat recomanda profilele metalice. Poti vedea aici cum se monteaza un tavan fals (plafon din gips carton) iar urmarind urmatorul link poti vedea cum se monteaza la interior placa rezistenta la umezeala AquaBoard.

Cum se obtine agrementul la foc pentru tavane si pereti gips carton?

Procesul de agrementare a unui sistem gips carton cu rezistenta la foc, fie ca este vorba despre perete, plafon sau placare, presupune in primul rand testarea in laboratoare agrementate. Apoi urmeaza agrementarea si avizarea locala sau la nivel european. Pentru a primi agrementul la foc lucrarea trebuie sa foloseasca materialele de constructii Siniat, sa respecte indicatiile de montaj a sistemelor de gips carton si documentatiile tehnice oferite de Siniat.

Cum se fabrica o placa gips carton cu rezistenta la impact?

Pentru a se incadra in intervalul de rezistenta indicat in standardul de produs, placile se aditiveaza si se rigidizeaza cu diferite materiale. De exemplu, placile LaDura se rigidizeaza cu fibre de lemn de esenta tare, astfel rezistenta acesteia fiind de cel putin doua ori mai mare decat o placa standard. Cum se testeaza placile de exterior rezistente la umiditate?

Datorita expunerii acestor placi la variatii de temperatura si umiditate, precum si la cicluri de inghet-dezghet, acestea se testeaza in laboratoare certificate la nivel european, folosind echipamente care simuleaza in mod accelerat aceste conditii.

Gips carton versus zidarie

Pe scurt, ce e mai bun: gips cartonul sau zidaria?

Comparatia dintre gips carton si zidarie apare de multe ori in analizele constructorilor sau beneficiarilor. Traditia "recomanda" pentru peretii despartiori realizarea unor elemente din zidarie din caramida, BCA, blocheti de ipsos, etc. Opusul traditionalului sunt sitemele de gipscarton. Pe scurt, avantajele lor sunt: timpul redus de executie, usurinta in executie, costul de manopera redus si curatenia in interiorul incintelor.

Ce dezavantaje are zidaria?

In cazul compartimentarilor realizate din zidarie, conditionarile sunt restrictive. Ele impun realizarea de elemente structurale (stalpisori si centuri) care sa limiteze lungimea (<6m) si inaltimea (<3.5m) panourilor de zidarie. Acest fapt duce la costuri mai mari si timp de executie indelungat. Tehnologia de executie este umeda iar limitarile din punct de vedere arhitectural (o eventuala recompartimentare impune operatiuni de demolare) reprezinta un dezavantaj covarsitor.

Ce avantaje au peretii gips carton?

Sistemele de compartimentare din gips-carton sunt usor de executat si nu impun operatiuni sau echipamente speciale. Costul cu manopera este redus iar timpul de executie este mult mai scurt decat in cazul zidariilor. Tehnologia de executie este uscata. In interiorul incintelor nu se va degaja praf, pardoselile nu vor suferi degradari, etc. Aceste solutii reprezinta sisteme nestructurale autoportante usoare cu multe avantaje: greutatea redusa nu implica supra-dimensionarea elementelor structurale; au o comportare buna la actiunile seismice; inaltimea de montaj poate sa fie in mod uzual mai mare de 7 metri etc. Libertatea arhitecturala face ca acest tip de sisteme sa fie ideal pentru compartimentarea cladirilor de tip open-space.

Concluzia?

Traditionalul pus fata in fata cu contemporanul ne ghideaza catre solutiile moderne de compartimentare. Peretii de gips carton au numeroase avantaje in fata sistemelor traditionale din zidarie. Vezi un exemplu concret chiar in acest articol.

Gips cartonul si sustenabilitatea

Este ecologica placa de gips carton?

Da, in primul rand pentru ca placile sunt 100% reciclabile. Nu ar trebui sa ajunga la groapa de gunoi. Fabrica noastra de la Turceni, judetul Gorj, recicleaza constant placi. In plus, fabrica de gips carton Siniat este prima care foloseste gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrala termoelectrica. Asta inseamna o materie prima cu puritate mai mare, fara a mai escava in cariere, deci beneficiu dublu: calitate si ecologie. Afla mai multe pe pagina Siniat despre sustenabilitate.

Calculator gips-carton

Cât costă să construiești cu gips-carton?

Poți calcula foarte ușor prețurile și necesarul de materiale folosind calculatorul SmartStart. Tot ce ai de facut este sa introduci dimensiunile peretelui sau tavanului si să alegi daca ai nevoie de poerformanțe ca rezistența la umiditate sau izolare acustică.

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile