Pereti de compartimentare intre apartamente cu rezistenta la efractie

Sisteme NIDA din gips-carton cu rezistenta la efractie

Cand vorbim de alegerea solutiei constructive pentru peretii dintre apartamente principalele cerinte de care trebuie sa tinem cont in satisfacerea nevoilor de confort sunt izolarea acustica si rezistenta mecanica.

O varianta moderna de realizare a peretilor despartitori intre apartamente pe care o recomandam este un ansamblu de perete antiefractie dublu placat avand de o parte si de alta placari independente cu diferite roluri in functie de diferite cerinte.

Pereti de compartimentare intre apartamente cu rezistenta la efractie

Peretii antiefractie Siniat sunt formati din profile de ghidaj NIDA Metal UW echipate cu banda de etansare monoadeziva, fixate la partea inferioara si superioara a peretelui, in care se vor fixa montantii verticali dublati NIDA Metal CW dispusi la o distanta interax de 400 mm. Peste acesti montanti se realizeaza placari de o parte si de alta, in strat dublu sau triplu in functie de cerintele solutiei, intre straturile de placi fiind inserata o tabla de otel cu grosimea minima de 0.5 mm. In interiorul peretelui se poate monta vata minerala doar din considerente acustice.

In functie de configuratie, peretele antiefractie poate atinge o rezistenta la foc de la EI 60’ pana la EI 180’. Placile ce intra in componenta acestui sistem sunt placile de gips carton NIDA Flam, la exterior folosindu-se placile La Dura, conferind astfel o rezistenta sporita la impact datorita caracteristicilor sale.

Ce avantaje are acest ansamblu de perete?

  • In primul rand, vorbim de o solutie moderna ce permite posibilitatea de a realiza rosturi glisante la partea superioara a sistemului, oferind posibilitatea de deconectare a elementelor nestructurale de cele structurale. Alegand aceasta configuratie, elementele nestructurale lucreaza independent, permitand un grad de flexibilitate mai mare a structurii de rezistenta. Deci, proiectarea structurii de rezistenta se poate face la o valoare a driftului mai mare, aspect care pune in evidenta reducerea costurilor structurii. In cazul unei solutii traditionale, datorita fixarii de tip rigid de la partea superioara, dar si a unei greutati mai mari, valoarea driftului va fi limitata, rezultand astfel o structura mai rigida si costuri mai mari;
Siniat sistem antiefractie
  • Fiind incadrati in clasa de rezistenta antiefractie RC4, peretii antiefractie Siniat prezinta o rezistenta la impact ridicata, acest lucru fiind pus in evidenta de componentele sistemului si anume, tabla de otel si placa LaDura, dar si de modul de testare al peretelui. Peretele a fost supus la impactul cu diferite obiecte: un corp dur cu masa de 100 kg si un ciocan cu masa de 5 kg, rezultatele fiind surprinzatoare. Dupa efectuarea a 12 lovituri in perete cu un corp dur cu masa de 100 kg si 163 de lovituri cu ciocanul, s-a format o deschidere cu dimensiunea de circa 40x40 cm. Mai jos sunt prezentate cateva imagini din timpul testului.
Siniat sistem antiefractie
  • Un avantaj pe care il prezinta ansamblul de perete NIDA este grosimea redusa in comparatie cu un perete de zidarie. Am considerat cazul unei cladiri existente avand intre apartamente o solutie traditionala din pereti de zidarie cu o grosime de 30 cm. Pentru imbunatatirea performantelor acustice am considerat echiparea peretelui de zidarie, ca si in cazul peretelui antiefractie, cu placari independente de o parte si de alta. Se observa astfel o diferenta de aproximativ 2x9 cm, acest aspect avand un mare impact asupra suprafetei camerelor;
  • Din punct de vedere al managementului de santier si al costurilor, solutia moderna din gips carton prezinta un avantaj, deoarece, pe santier este nevoie de o singura specialitate, pe cand, in cazul unei solutii traditionale sunt necesare doua: una pentru lucrarile de zidarie si una pentru lucrarile de gips-carton;
Perete antiefractie vs traditional

Care sunt rolurile placarilor independente in ansamblul de perete NIDA?

  • Rol estetic:

    • Posibilitatea de mascare a cablurilor si instalatiilor;
    • Posibilitatea de a realiza diferite operatii estetice ce presupun penetrarea sistemului in unele locuri;
  • Rol de protectie si mentinere a caracteristicilor sistemului antiefractie NIDA: In multe cazuri, peretele antiefractie are rezistenta la foc, motiv pentru care degradarea sau penetrarea sistemului nu este permisa.

  • Rolul de a satisface cerintele din spatiul respectiv:

  • Mascarea instalatiilor: Placa NIDA Standard sau NIDA Acustic

    Exemplu: Living

  • Protectie la umiditate: Placa NIDA Hydro

    Exemplu: Bucatarie, Baie

  • Fixare corpuri suspendate sau rezistenta la impact: Placa LaDura

    Exemplu: Living, Coridor

  • Protectie la umiditate si fixare corpuri suspendate: Placa LaDura

    Exemplu: Bucatarie, Baie

  • Suport pentru placaj ceramic si piatra naturala cu greutate mare: Placa Cementex (Exemplu: Bucatarie, Baie)

  • Rol de imbunatatire a performantelor acustice: Echipand peretele antiefractie cu cele doua placari independente, acestea vor avea un impact in cresterea indicelui de izolare acustica atunci cand se utilizeaza si vata minerala. Atentie! Au existat multe situatii in care placarile au fost instalate fara vata minerala in interior, acest lucru afectand chiar negativ performanta acustica a noului ansamblu. Dorim sa atragem atentia ca in astfel de situatii, utlizarea vatei minerale este obligatorie pentru a creste valoarea indicelui de izolare acustica.

La ce performante acustice ne putem astepta de la acest sistem?

Conform normativlui C125 – 2013 privind acustica in constructii si zone urbane, pentru un perete intre apartamente, valoarea indicelui de izolare acustica (Rw) este de maxim 58 dB, mai jos fiind extrase din normativ Tabelul 1 si o nota care explica modul de calcul al indicelui.

Rw= R’w + (0...7)= 51 dB + 7 dB= max 58 dB

NOTE:

  1. Valorile Rw minim (calculate cf. SR EN ISO 717-1 si SR EN ISO 717-1/A1), indicate in tabel pentru indicele de izolare la zgomot aerian al peretelui plin sunt determinate in laborator. Valorile R'w, prezentate in capitolele 2...5 sunt valori "in situ", care includ si efectul transmisiilor indirecte prin legaturile perimetrale ale elementului de inchidere sau compartimentare, legaturi ce se pot cunoaste abia in faza concreta de proiectare (diminuarea valorilor R'w poate varia de la 0 la 7 dB). in aceasta situatie, proiectantul poate sa calculeze valorile R'w necesare, pornind de la Rw, utilizand Partea II, indicativ C 125/2-2013.

Peretele antiefractie Siniat atinge chiar aceasta valoare asa cum se poate observa si in simularea acustica de mai jos.

Simulare acustica

Echipand peretele cu placari independente duble NIDA si vata minerala, performantele sistemului cresc, atingand valoarea de minim 64 dB. Pentru imbunatatirea acestui indice, se poate creste grosimea stratului de vata minerala sau se poate opta pentru o placa mai performanta (NIDA Acustic, LaDura..)

< Back

 

 

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile