Fatade usoare AquaBoard la Aeroportul din Bacau

(Aeroportul International “George Enescu” Bacau – Terminalul de pasageri)

Sistemele usoare de fatade sunt folosite din ce in ce mai mult la constructia cladirilor, avantajele acestora fiind multiple in comparatie cu sistemele traditionale. Un proiect recent care se incadreaza in aceasta categorie este Terminalul de pasageri al Aeroportului International “George Enescu”din Bacau care foloseste fatade din placi AquaBoard.

Fatade usoare AquaBoard la Aeroportul din Bacau

Sistemele AquaBoard utilizate la constructia fatadelor sunt:

  • Pereti termoizolatori multistrat cu doua randuri de structuri metalice
  • Intradosuri exterioare orizontale si inclinate
  • Suprafete curbate, toate in sistem direct tencuit

Principalele cerintele de proiect ale acestor fatade au fost:

  • Rezistenta sistemului la actiunea focului, criteriu impus de specificatiile Planului de Securitate la Incendiu
  • Materialul de finisaj nu trebuie sa reflecte lumina, fatadele fiind amplasate langa pistele de avioane
  • Greutate cat mai redusa
  • Capacitatea sistemului de a prelua deformatii verticale de la nivelul acoperisului
  • Flexibilitatea sistemului
  • Posibilitatea de curbare a placilor

Peretii termoizolatori au fost construiti in sistem multistrat, cu doua randuri de structuri metalice si vata minerala, placile de exterior AquaBoard reprezentand suport pentru sistemul direct tencuit (masa de spaclu pe baza de ciment, plasa din fibra de sticla, tencuiala sau vopsea decorativa).
Instalarea acestui sistem pe cladire se realizeaza numai cu placarea AquaBoard amplasata in exteriorul elementelor structurale ale cladirii, astfel ca primul rand de termoizolatie sa fie continuu pe toata inaltimea cladirii.
Rosturile tehnologice ale fatadelor AquaBoard sunt dispuse pe orizontala la maxim 15 m, iar pe verticala la 6 m. Aceste rosturi flexibile sunt necesare pentru a preveni tensiunile de intindere sau compresiune ce pot aparea in sistemul Direct Tencuit din diferentele de temperatura.
La nivelul etajului 1, rostul orizontal s-a realizat cu produse si sisteme de hidroizolatie care sa permita preluarea de deplasari (benzi elastice hidroizolatoare si adezivi compatibili cu suprafata suport), structura fatadei fiind sustinuta de doua rigle metalice tip U. Un aspect important la montajul rosturilor este acela ca folia de difuzie si bariera de vapori trebuie instalate fara rost si in sistem cutat.

Fatade usoare AquaBoard la Aeroportul din Bacau

Configuratia structurii de rezistenta a fatadelor difera in functie de deschiderile de calcul si de valorile de calcul ale actiunii vantului, profilele folosite fiind realizate din otel DX51 zincat cu grosime de 2 mm.
Adaptarea sistemului de fatada la nivelul acoperisului s-a realizat tinand cont de deformata verticala posibila a sistemului de acoperis, folosind profile de ghidaj speciale tip UW cu grosime de 2 mm. Astfel de prinderi vertical-glisante sunt necesare pentru a preveni incarcarea suplimentara a componentelor nestructurale, astfel evitandu-se degradarea locala sau globala.
Intradosurile exterioare orizontale si inclinate s-au realizat in sistem placare simpla termoizolatoare AquaBoard. Datorita valorilor mari ale actiunii vantului (presiune si suctiune), structura placarii este sustinuta direct de structura cladirii, sistemul tip Nonius nerespectand verificarile de stabilitate (flambaj).

Fatade usoare AquaBoard la Aeroportul din Bacau

Desi placile AquaBoard au gradul de absortie al apei (in masa placii) mai mic de 3%, curbarea acestora este posibila. Raza minima de curbare este 1.50 m, curbarea realizandu-se pe directia longitudinala placii. Modalitatea de curbare presupune asezarea placii pe un stand curbat, umezirea masiva si incarcarea simetrica cu greutati.
Furnizarea fatadelor a fost completata cu sistemele de gips carton amplasate la interior: pereti tip D cu si fara rezistenta la actiunea focului, pereti de mare inaltime tip SL si plafoane suspendate. Toate acestea au fost insotite de probabil cel mai important aspect: suportul tehnic si comercial asigurat in mod particular pentru acest proiect de catre Siniat. Orice proiect se poate bucura de un astfel de suport. Va invitam sa ne contactati pentru proiectul la care lucrati, indiferent de complexitatea acestuia.

Fatade usoare AquaBoard la Aeroportul din Bacau
< Back

 

 

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile