Aeroportul Internaţional “George Enescu”

Fapte și provocări cheie

Descriere
Faţade ușoare la Aeroportul Internaţional “George Enescu” Bacău
Localitate
Bacău
Ţară
Romania

Descrierea proiectului

Sistemele ușoare de faţade sunt folosite din ce în ce mai mult la construcţia clădirilor, avantajele acestora fiind multiple în comparaţie cu sistemele tradiţionale. Un proiect recent care se încadrează în această categorie este Terminalul de pasageri al Aeroportului Internaţional “George Enescu”din Bacău care folosește faţade din plăci AquaBoard.   AquaBoard este o placă speciala din gips cu miez armat cu fibră de sticlă, aditiv de silicon rezistent la apă și alţi aditivi ce previn apariţia mucegaiului. Învelișul exterior este realizat dintr-o împâslitură de fibră de sticlă tratată pentru a împiedica absortia de apă.


Sistemele AquaBoard utilizate la construcţia faţadelor sunt

  • Pereţi termoizolatori multistrat cu doua rânduri de structuri metalice

  • Intradosuri exterioare orizontale și înclinate

  • Suprafeţe curbate, toate în sistem direct tencuit

    Principalele cerinţele de proiect ale acestor faţade au fost:

  • Rezistenţa sistemului la acţiunea focului, criteriu impus de specificaţiile Planului de Securitate la Incendiu

  • Materialul de finisaj nu trebuie să reflecte lumina, faţadele fiind amplasate lângă pistele de avioane

  • Greutate cât mai redusă

  • Capacitatea sistemului de a prelua deformaţii verticale de la nivelul acoperișului

  • Flexibilitatea sistemului

  • Posibilitatea de curbare a plăcilor


    Pereţii termoizolatori au fost construiţi în sistem multistrat, cu doua rânduri de structuri metalice și vata minerală, plăcile de exterior AquaBoard reprezentând suport pentru sistemul direct tencuit (masă de șpaclu pe baza de ciment, plasă din fibra de sticla, tencuială sau vopsea decorativă).   Instalarea acestui sistem pe clădire se realizează numai cu placarea AquaBoard amplasata în exteriorul elementelor structurale ale clădirii, astfel că primul rând de termoizolaţie să fie continuu pe toata înălţimea clădirii.


    Rosturile tehnologice ale faţadelor AquaBoard sunt dispuse pe orizontală la maxim 15 m, iar pe verticală la 6 m. Aceste rosturi flexibile sunt necesare pentru a preveni tensiunile de întindere sau compresiune ce pot apărea în sistemul Direct Tencuit din diferenţele de temperatură.


    La nivelul etajului 1, rostul orizontal s-a realizat cu produse și sisteme de hidroizolaţie care să permită preluarea de deplasări (benzi elastice hidroizolatoare și adezivi compatibili cu suprafaţă suport), structura faţadei fiind susţinută de două rigle metalice tip U. Un aspect important la montajul rosturilor este acela că folia de difuzie și bariera de vapori trebuie instalate fară rost și în sistem cutat.   Configuraţia structurii de rezistenta a faţadelor diferă în funcţie de deschiderile de calcul și de valorile de calcul ale acţiunii vântului, profilele folosite fiind realizate din otel DX51 zincat cu grosime de 2 mm. Adaptarea sistemului de faţadă la nivelul acoperișului s-a realizat ţinând cont de deformaţia verticală posibilă a sistemului de acoperiș, folosind profile de ghidaj speciale tip UW cu grosime de 2 mm. Astfel de prinderi vertical-glisante sunt necesare pentru a preveni încărcarea suplimentară a componentelor nestructurale, astfel evitandu-se degradarea locală sau globală.

    Intradosurile exterioare orizontale și înclinate s-au realizat în sistem placare simplă termoizolatoare AquaBoard. Din cauza valorilor mari ale acţiunii vântului (presiune și sucţiune), structura placării este susţinută direct de structura clădirii, sistemul tip Nonius nerespectand verificările de stabilitate (flambaj).

    Deși plăcile AquaBoard au gradul de absortie al apei (în masa plăcii) mai mic de 3%, curbarea acestora este posibilă. Raza minimă de curbare este 1.50 m, curbarea realizandu-se pe direcţia longitudinala plăcii. Modalitatea de curbare presupune așezarea plăcii pe un stand curbat, umezirea masivă și încărcarea simetrica cu greutăţi.

    Furnizarea faţadelor a fost completată cu sistemele de gips-carton amplasate la interior: pereţi tip D cu și fără rezistenţă la acţiunea focului, pereţi de mare înălţime tip SL și plafoane suspendate. Toate acestea au fost însoţite de probabil cel mai important aspect: suportul tehnic și comercial asigurat în mod particular pentru acest proiect de către Siniat. 

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile