Cinema One Laserplex - Complexul Comercial Aushopping Satu Mare

Fapte și provocări cheie

Descriere
Proiectarea cinematografelor tip multiplex este o provocare atât pentru proiectanții de specialitate, cât și pentru specialiștii în domeniu.
Tip cladire
Cladiri timp liber
Localitate
Satu Mare
Ţară
Romania
Despre importanța si impactul lucrării
“Strip-Mall-ul de la Auchan Satu Mare a fost un proiect care ne-a cerut rezolvarea unor probleme tehnice serioase (pereți înalți pentru cinematografe, structura elastică, gradene). Pereții acustici pe înălțimi de 8 și peste 8 metri de la Siniat au fost soluții excepționale de închidere a sălilor de cinema; cu ajutorul echipei tehnice a furnizorului am reușit să găsim nu o soluție generalistă ci soluții particulare pentru diferențiere între pereți exterior, între săli, pentru plafoane acustice suspendate, pentru variante cu o singură față . Lăsând de-o parte aspectul tehnic, soluțiile puse la dispoziție, aș mai insista și pe modul de lucru: am avut permanent acces la un consultant cu calități de proiectant reale și asistenți tehnici în șantier care au instruit și verificat montatorii. A fost, evident, ca la orice lucrare bine organizată, impecabil. Arhitecții din birou s-au simțit în largul lor cu proiectul dar și inginerii de structura au trăit o experiență de colaborare foarte comodă. A existat și elementul de noutate reprezentat de panourile de pardoseală care ne-au permis să experimentăm și soluții de gradene ușoare cu rezultate remarcabile.”
Autor
Arhitect Andrei Mulțescu

Descrierea proiectului

Proiectarea cinematografelor tip multiplex este o provocare atât pentru proiectanții de specialitate, cât și pentru specialiștii în domeniu. Cele mai importante aspecte acustice care trebuie rezolvate sunt : izolarea acustică între sălile de cinema, izolarea zonelor comune (foyer, bar, birouri, food-court), izolarea față de sursele externe de zgomot (echipamentele de instalații), corecția acustică în săli și coordonarea cu celelalte cerințe de proiect (siguranță la incendiu, rezistență mecanică, aspecte funcționale și arhitecturale, cerințe specifice operatorului de cinema).

Partițiile principale între sălile de cinema s-au realizat cu sisteme performanțe acustic, pe care, spre deosebire de cerințele uzuale din România pentru aplicații asemănătoare, operatorul Cinema One Laserplex le-a dorit cu un indice superior de izolare la zgomot aerian. Astfel, sistemul Siniat propus și instalat este NIDA System SLA530, un perete separativ, legat cu conectori antivibratii, izolat cu două rânduri de vată minerală de 100 mm, cvadruplu placat pe fiecare parte a peretelui cu NIDA Flam 15. Acest sistem asigură un indice Rw = 79 dB, o rezistență la foc EI 180’ și o rezistență mecanică aferentă înălțimii mari de instalare. Sistemele de pereți au fost echipate cu rosturi de glisare, pentru a răspunde la cerința de integritate în situațiile de deformare a clădirii (ex. acțiuni seismice, incărcări din zăpadă etc.).

De asemenea, izolarea sălilor de cinema de exteriorul clădirii s-a realizat cu sisteme NIDA System Noisy, capabile să îmbunătățească performanțele acustice și de protecție la foc a panourilor sandwich de fațada. Izolarea pe verticală a sălilor de cinema s-a realizat cu plafoane suspendate care asigură simultan rezistență la foc EI din ambele sensuri (above→bellow și bellow→above), izolare acustică superioară, rezistență agrementată la foc R30' a ansamblurilor de suspendare (conform cerință P118-1) și suport pentru plafonul inferior. Ansamblurile de suspendare sunt speciale, fiind echipate cu conectori antivibratii Phoni care reduc transmisia vibrațiilor la structura de rezistență a clădirii. Datorită suprafețelor mari și a înălțimii mari de suspendare, plafoanele suspendate au fost stabilizate cu structuri metalice special proiectate pentru acest scop.

Una dintre soluțiile speciale aplicate la acest proiect este cea de pardoseală structurală pentru gradene. Plăcile incombustibile din fibrociment Duripanel s-au instalat pe structura metalică a gradenelor, asigurând rezistență mecanică la încărcare utilă și suport direct pentru mobilier (fotolii de cinema). Plăcile Duripanel A2 (A2-s1, d0) cu grosime de 25 mm au fost folosite pentru realizarea treptelor, în timp ce plăcile Duripanel A2 cu grosime de 10 mm s-au folosit pentru contratrepte. Utilizarea sistemelor din gips-carton în astfel de aplicații are avantaje dovedite, pornind de la performanțele acestora, la flexibilitatea și adaptarea lor în relație cu celelalte elemente de construcție și nu în ultimul rând un proces de execuție care devine din ce în ce mai cunoscut și accesibil companiilor de execuție specializate.

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile