Izolarea fonica a peretilor de compartimentare - detalii ce conteaza

Partea 2. Influenta detaliilor de la partea inferioara a peretilor

Prima parte a articolului o gasesti aici.

In articolul anterior despre izolarea fonica a peretilor de gips-cartonam fost exigenti cand am ales configuratia potrivita pentru proiectul nostru: tip de gips-carton, dimensiune montant CW, grosime vata, izolare fonica Rw – dB etc. Dar nu e de ajuns pentru o calitate inalta a izolarii fonice. Acum trebuie sa ne si asiguram si ca detaliile perimetrale ale peretelui sunt alese astfel incat sa nu influenteze negativ performanta globala de izolare fonica.
Asadar, fixarea peretilor la partea inferioara se poate face in mai multe moduri, in functie de tipul de pardoseala si de etapizarea montajului in situu.

Un prim exemplu este acela al peretilor de compartimentare care se reazema pe planseul suport prin intermediul unei sape usoare. In acest caz, puntea acustica se formeaza la nivelul sapei, lucru care duce la pierderi colaterale semnificative. De obicei, sapele au greutate mai mica decat planseele din beton armat, lucru care favorizeaza transmisia undelor sonore dintr-o parte in cealalta a peretelui.

Detaliu de sapa nerecomandata fonic

O rezolvare corecta in acest caz ar fi intreruperea sapei in dreptul peretelui si izolarea bazei cu termoizolatie semirigida si folie de polietilena. Acest detaliu impune o prioritizarea a etapelor de montaj in santier, astfel incat turnarea sapelor sa se realizeze cand peretii de gips-carton au fost deja montanti.

Detaliul recomandat de acusticieni pe care am vrea sa-l vedem in proiecte, dar si aplicat in santier, este acesta:

Pardoseala flotanta recomandata fonic

Pardoseala in sistem dala flotanta, perete care intrerupe straturile de pardoseala, termoizolatie semirigida la intersectia acestora si folie de protectie la baza peretelui.
In acest caz, prezenta foliei de polietilena are rolul de a proteja placile de gips-carton de umiditatea care poate veni de la sapa. Lipsa acesteia poate genera mucegai la baza peretelui.

O ultima situatie destul de intalnita in spatiile de birouri este acela al montarii peretilor de gips-carton in raport cu pardoseala executata in sistem suprainaltat. De cele mai multe ori se intampla ca executia compartimentarilor din gips-carton sa se execute dupa ce pardoseala suprainaltata a fost deja montata. Acest lucru nu este recomandat, puntea acustica se formeaza in cavitatea pardoselii, pierderile colaterale fiind chiar mai semnificative decat primul caz prezentat.

Greseala acustica  montaj pe pardoseala suprainaltata

Alegerea detaliilor aferente peretilor de gips-carton se face tinand cont si de alte cerinte principale, cum ar fi rezistenta la foc. De exemplu, daca se cere un perete cu rezistenta la actiunea focului, suplimentar fata de cerintele acustice, atunci se alege in mod obligatoriu ca peretele sa rezeme pe elementul portant al cladirii, urmand ca straturile de pardoseala sa fie intrerupte de acesta.

Un ultim aspect care conteaza in toate aceste detalii este prezenta benzii de etansare monoadezive, produs care dubleaza profilele metalice de contur la contactul cu structura suport. Rolul acesteia este de a reduce transmisia de vibratii dintr-o parte in cealalta a peretelui.

Banda de etansare acustica monoadeziva

Alegerea celor mai potrivite detalii pentru proiectul dumneavostra se poate face contactand echipa tehnica Siniat, care va poate asigura suportul pana in faza de receptie a lucrarilor.

< Back

 

 

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile