Izolarea fonica a peretilor de compartimentare - elemente componente

Partea 1. Influenta elementelor componente

Articolul de fata dezbate un subiect la fel de important ca rezistenta la foc a sistemelor de gips carton, si anume izolarea fonica. In acest prim articol vom detalia modalitatile de imbunatatire a performantei de izolare fonica a peretilor de compartimentare din gips carton, tinand cont de elementele componente ale acestora. In articolele viitoare vom dezbate importanta detaliilor perimetrale in performanta globala de izolare acustica.

Asa cum se stie, peretii clasici distributivi (pereti de compartimentare clasici) sunt compusi din placi gips carton care imbraca pe ambele fete o structura metalica, iar in interior se poate instala vata minerala.

In imaginea urmatoare sunt prezentate cele doua cai principale de circulatie a sunetului printr-un astfel de perete: 1. prin zonele de camp (placi-cavitate interioara-placi) si 2. prin zona montantilor verticali (placi-montanti-placi).

Cai de transmitere a sunetului printr-un perete tip D

Prezentarea cailor de transmitere a sunetului printr-un perete tip D

Imbunatatirea izolarii fonice a unei compartimentari din gips carton presupune un Indice de Izolare Fonica cu valoare cat mai mare. Acesta se noteaza cu Rw si are ca unitate de masura Decibeli [dB].
Imbunatatirea performantelor de izolare acustica se poate face in mai multe moduri:

  • Alegem placi gips carton cu performante superioare
  • Instalam vata minerala in perete
  • Rarim pasul de dispunere a montantilor peretelui

Importanta placilor acustice in constructia peretilor de compartimentare

Tipul placilor de gips carton pe care le putem folosi in configuratie influenteaza izolarea fonica, si mai exact masa acestora in combinatie cu performantele mecanice.
De exemplu, aceeasi alcatuire de perete are indici de izolare fonica diferiti, utilizand placi NIDA Standard fata de folosirea de placi din gips carton fonoabsorbante NIDA Acustic. Pe configuratia prezentata in continuare diferenta este de 4 dB.

indici de izolare fonica pereti distributivi

Avand optiunea sa alegem o placa din gama premium, de exemplu placa LaDura, valoarea Rw creste cu aproximativ 6 dB. Aditional acestui beneficiu, LaDura ofera rezistenta la impact si la actiunea focului.

Folosirea vatei de sticla la peretii de compartimentare

A doua componenta care influenteaza favorabil izolarea fonica a peretilor este [vata minerala vata de sticla.
Intr-o analiza comparativa pe o anumita configuratie se poate observa ca peretele de compartimentare cu vata in componenta este mai performant cu aproximativ 9 dB. Siniat recomanda folosirea vatei minerale de sticla cu densitate cuprinsa intre 10 si 15 kg/m3 . Mentinerea ei in pozitie se realizeaza cu cleme metalice autoadezive (lipite pe placa de gips carton). De asemenea, raportul grosimilor vata-aer din cavitatea interioara a peretelui este important in rezultatul final, tinand cont de faptul ca vata minerala poate avea doua roluri: de absorbtie si de izolare fonica. Cand salteaua de vata minerala are grosime de 50 mm si este amplasata intr-o cavitate de 75 mm, aceasta are rol de absorbtie fonica. In situatia vatei minerale care umple toata cavitatea interioara a peretelui, atunci aceasta se transforma in izolator fonic.

Grafic variatie propagare sunet

Influenta pasului de dispunere al montantilor peretelui

Un ultim aspect care influenteaza indicele Rw al unui perete, poate cel mai putin influent, este pasul montantilor CW. Analizand de asemenea cazurile extreme in care se pot afla montantii, adica la pasi de 30 si 60 cm, simularea acustica ne arata o diferenta de 1 dB.

Vezi partea a doua a articolului

< Back

 

 

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile